Blog

Hol volt, hol nem volt egy távoli országban, Angliában élt egy kisfiú, aki nehezen tudott beszélni.
Nagyon szomorú volt, mert ő is olyan szeretett volna lenni, mint a többi gyermek.

 

Elérkezett a várva várt nap, kislányom 6 hónapos lett.  Gyerekorvosunk tanácsait követve belevágtam a kóstoltatásba.

Hát, nem erre számítottam…

bébiétel

Egy régi indián közmondás szerint, ne ítélkezz addig, amíg legalább két hetet nem jártál a másik mokaszinében. Amig nem volt gyermekem, máshogy láttam az anyaságot, sokszor nem értettem az édesanyákat, más véleményen voltam. A hozzátáplálás is ilyen volt számomra. Amig saját bőrömön nem tapasztaltam, nem hittem, hogy nehéz lehet…

 

 

 

Mint minden édesanya én is lépésről, lépésre jutottam el oda, hogy rutinom legyen a baba etetésében.

Kislányom életében is elérkezett a pillanat, amikor el kellett kezdeni a hozzátáplálást. Elméletben már mindent tudtam róla. Kaptam táblázatot a gyerekorvostól, védőnőtől, rengeteg információt olvastam a netek, így azt gondoltam nem lehet gond, mindent tudok.

A gyerekek életének első évében az egyik legfontosabb kérdés a hozzátáplálás. Mit ehet a 6 hónapos baba? Honnan lehet tudni, hogy a kicsi milyen ételt képes megenni? Nem csak az a fontos, hány hónapos a baba, hanem az is tud-e pépeset enni, rágni vagy van-e esetleg a családban ételallergia.

Bár előfordul, hogy egy 4 hónapos baba már eszi a krumplis tésztát vagy éppen ellenkezőleg, 1 évesen még a tápszeren kívül semmit sem hajlandó elfogadni, mégis vannak hozzátáplálási szabályok, melyeket érdemes betartan

A fogmosást már az első fogak megjelenésekor el kell kezdeni, mert a tejfogak romlására akkor is van esély, ha a baba nem kap cukros ételeket, italokat. A szülők feladata a szájápolás megfelelő időben történő elkezdése. A tejfogak „vezetik be” a maradandó fogakat, biztosítják, azok jó elhelyezkedését. Ha a tejfogat ki kell húzni, mert lyukas, lehetséges, hogy a fog mögötti csontrész is károsodott és nem ad kellő tartást a maradandó fognak. A babák fogának tisztítására két módszer javasolt:

 

 

A gyerekvállalás egy hosszú tanulási folyamat, a babának és nem kevésbé a szülőknek is. Vannak nyugodtabb szakaszok, mikor azt gondoljuk végre kialakult a napi rutin, megismertük babánkat és tudjuk mikor mennyi tejre vagy tápszerre van szüksége. A nyugalmi időszakot azonban mindig egy újabb fejlődési szakasz követi, ami kihívás a picinek és édesanyjának egyaránt. Ilyen fejlődési szakasz például a hozzátáplálás.

Ha a baba már nem csak tejet iszik, hanem szilárdabb ételt is fogyaszt, gondoskodni kell az itatásáról is.

Viszont nagyon nem mindegy miből fog inni gyermekünk, mert már csecsemőkorban meg kell tanulnia a helyes kortyolást.

 

Sok anyukába felmerül a kérdés, vajon gond-e, ha az 1 éves gyermek még mindig szívesebben fogadja az anyatejet, mint más ételt? Nem kellene már neki „rendes” ételeket kóstolgatnia? Most ezekre a kérdésekre adunk választ.

 

 

A babák szájának tisztán tartása nem csak a fogak védelme miatt fontos, hanem azért is, hogy a szájápolás már kisgyermek korra természetessé, a napi rutin részévé váljon.

Webáruház készítés