Orvosi állásfoglalás
2016.09.23 21:46

Hogyan vezessük be a poharat a csecsemő étrendjébe

Hogyan vezessük be a poharat a csecsemő étrendjébe? (A Brit Dietetikus Szövetség irányelvei:)

Összefoglaló


A Brit Dietetikus Szövetség (BDA – British Dietetic Association) irányelvei útmutatót nyújtanak a pohár következetes bevezetésére az 5 évesnél fiatalabb, egészséges kisgyermekek étrendjébe. Az útmutató áttekinti a pohárra való átszoktatás időzítésének fontosságát alátámasztó bizonyítékokat, illetve ajánlásokat is tartalmaz a megfelelő pohártípusra vonatkozóan.
A pohár nem kellő körültekintéssel történő bevezetése és használata (például kései hozzászoktatás), a cumisüveg elnyújtott alkalmazása (akár a pohárral párhuzamosan, akár kizárólagosan), a rossz típusú pohár használata és a nem megfelelő (kis tápanyagtartalmú) ételek, italok fogyasztása mind hozzájárulhatnak a későbbi egészségügyi problémákhoz és felnőttkori betegségekhez.


Ajánlások


• 5-6 hónapos kortól már nyugodtan el lehet kezdeni a pohárból ivásra szoktatni a gyermeket, hiszen ennyi idősen már fel tud ülni és egyenesen tudja tartani a fejét.
• A cumisüveget a kisbaba 1 éves korára teljesen fel kell váltaniuk a nyitott szájú poharaknak.
• A pohár megfelelő, élelmiszerbarát anyagból készüljön, mindenképpen rendelkezzen két fogantyúval és lehetőleg ne legyen fedele.
• Egy kiöntőnyílással rendelkező, fedeles pohár is megfelelhet (ebből ugyanis a folyadék ki tud folyni, ha megfelelően megbillentjük), de amint a csöppség megtanulta az ivás mechanizmusát, a fedőt el kell távolítani és a továbbiakban nyitott pohárként kell használni. A cseppmentes szeleppel rendelkező poharak nem ideálisak az átszoktatáshoz.
• Alapvetően mindig kis mennyiségű vizet, tejet (anyatejet vagy tejkészítményt) kínáljunk a pohárból; 1 éves kortól már teljes zsírtartalmú tehéntejet is adhatunk kisbabánknak. Ne feledjük, hogy a gyermekek számára a tej és a víz a lehető legideálisabb italok!
• Gyümölcsleveket és pépeket lehetőleg ne kínáljunk, de ha mindenképpen ragaszkodunk ehhez, akkor nagyon figyeljünk rá, hogy megfelelően hígítsuk őket: 1 egység gyümölcslevet legalább 10 egység vízzel. Arra is ügyeljünk, hogy étkezésekkor és nyitott szájú pohárban kínáljuk őket a babánknak.
• 1 éves kor fölött már adhatunk ízesített tejet és turmixot is táplálékként, de szintén csak az étkezések alkalmával (közöttük nem) és nyitott pohárból.
• Kerüljük a szénsavas, cukros és koffeintartalmú italokat (kávé, tea).
• Ne engedjük, hogy lefekvéskor fedeles poharat vagy cumisüveget vigyen magával gyermekünk a kiságyba.
• A csecsemőket sosem szabad egyedül hagyni ivás közben, és mindig ügyeljünk rá, hogy függőlegesen üljenek. Szilárd ételeket (pl. kétszersültet, babarizst) sose tegyünk pohárba vagy cumisüvegbe.


Értekezés


Kutatások kimutatták, hogy a pohár használatáról szóló fenti útmutatások nem találtak általános elfogadásra, egyetértése: a cumisüvegek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kritikus életkor után is (mind kizárólagosan, mind a pohárral párhuzamosan használva). A természetes módon, az édesanya által szoptatott babáknál is megfigyelhető a pohárra való átszoktatás későbbi megkezdése.
A poharat ideális esetben akkor kellene bevezetni, amikor a csecsemő fejlődésileg már készen áll rá, tehát 5-6 hónapos korban.
Azoknál a csecsemőknél és gyermekeknél, akik az ajánlott hosszabb ideig táplálkoznak cumisüvegből, fokozott kockázata van az ECC (Early Childhood Caries – korai gyermekkori fogszuvasodás) kialakulásának, különösen, hogyha éjszaka is szopiznak az üvegből. Az éjszakai cumisüveg-használat az egyik legveszélyesebb a fogszuvasodás kialakulására nézve (a rossz fogmosási technikák okozta fogkő kártékony hatása mellett).
Szintén kockázati tényező a nem tejcukrot, hanem egyéb cukrokat tartalmazó italok gyakori iszogatása/szopogatása cumisüvegből a nap folyamán. A bevitt cukor mennyisége és gyakorisága hatványozottan ad táptalajt a fogszuvasodásnak. Hogyha a cumisüvegből vízen és tejen kívül más folyadékot is kap a kisbaba, akkor még nagyobb kockázata van az S-ECC (erős korai gyermekkori fogszuvasodás) kialakulásának.
A magas cukortartalmú italok (pl. gyümölcslevek, beleértve a babaitalokat is), nem kisbabáknak valók. Ha mégis szeretnénk velük gazdagítani a kicsi étrendjét, legalább 1:10 arányban fel kell őket hígítani vízzel. Csak étkezéskor, a főétel mellé szabad tálalni őket, nyitott szájú pohárban. Az étkezések közötti „nassolások” alkalmával sose itassunk cukros italokat, hogy a kis fogak minél kevesebbszer érintkezzenek a cukortartalmú italokkal. Ez különösen az első években, mivel 6 éves korig a gyermekek fogzománca fejlődésben van és viszonylag lágy, sérülékeny.
A szülők gyakran a poharakkal kombinálva használják a cumisüveget. Tisztában kell lennünk vele, hogy a cumisüveg 1 éves kortól történő teljes bojkottálása és a cukormentes italok mellőzése a csöppség étrendjében minimálisra csökkenti a korai gyermekkori fogszuvasodás esélyét. A fedeles, csőrös poharak elnyújtott használata viszont szintén halmozott kockázatot jelent, hiszen a csőr szopogatása révén a kisbaba fogai hosszabb ideig érintkeznek a cukros folyadékkal. Amilyen hamar csak lehet (amint a baba megtanult inni), távolítsuk el a fedőt és használjuk nyitott pohárként az edényt.
Azok a poharak, melyekből fejjel lefelé fordítva sem folynak ki az italok, cseppmentes szeleppel záródnak. Ez arra ösztönzi a kisbabákat, hogy szívó mozdulatokkal jussanak hozzá a folyadékhoz, és nem tanítja meg nekik a kortyolás képességét, azokat a mozdulatsorokat, melyek fontosak a gügyögéshez és a beszédhez szükséges izomzat kifejlődéséhez. A kortyolás és a későbbi beszéd készségének kifejlesztésére csakis nyitott szájú poharat válasszunk!
Megfigyelés vizsgálatokból kiderül, hogy az elnyújtott cumisüveg-használat, a túlzott tejbevitel és a vashiányos vérszegénység között egyértelmű kapcsolat van. A cumisüvegből táplált gyermekeknél kétszer nagyobb eséllyel merülnek ki a születéskor rendelkezésre álló vastartalékok, mint a pohárból itatott kisbabáknál. Az elnyújtott cumisüveg-használat okozta túlzott volumenű tejbevitel csökkenti a csecsemő étvágyát és így korlátozhatja a vasban gazdag ételek bevitelét. A nyitott szájú poharaknak a babák 1 éveses korára teljesen fel kellene váltaniuk a cumisüveget, hogy segítsenek megalapozni a jó evési szokásokat és a tej korlátozott fogyasztását. A vasban gazdag ételeket, például vörös húsokat, babot, hüvelyeseket kell előnyben részesíteni a kisgyermek étrendjében.
A cumisüveg hosszas használata és a folyadékok (köztük tej) túlzott bevitele az elhízottság esélyét is növeli. Minden, az alapvetően szükségesnél további cumisüvegen eltöltött hónap 3%-kal növeli az esélyét, hogy a kisbaba magasabb BMI (testtömegindex) kategóriába (normális testsúly, túlsúlyos, I. fokú elhízás stb.) kerüljön.
A fenti útmutató a brit Egészségügyi Minisztérium 2011-es irányelveivel és a NICE (Nemzeti Egészségügyi és Klinikai Kiválósági Intézet) közegészségügyi irányelveivel összhangban került kiadásra.

Webáruház készítés