Orvosi állásfoglalás
2016.09.17 21:51

„Váltás pohárra” – a szülői szokások és tudatosság elemzése a cumisüvegről pohárra történő átszoktat

„Váltás pohárra” – a szülői szokások és tudatosság elemzése a cumisüvegről pohárra történő átszoktatásban

 

Kivonat


Háttér: A csecsemőket 6 hónapos koruktól a pohárból ivásra kell szoktatni, míg a palack használatát legkésőbb 1 éves kortól minden esetben kerülni kell. Nincsenek pontos adatok arra vonatkozóan, hogy hány gyermeket etetnek cumisüvegből 12 hónapos kora után, de az egészségügyi szakértők növekvő tendenciával számolnak.
A kutatás célja, hogy helyi információkhoz jussanak (jelen tanulmányban az Egyesült Királyság-beli Southern Derbyshire kerületet vizsgálták) az 1 éves koruk után is cumisüvegből táplált gyermekek számáról, illetve arról, hogy a szülők milyen italokat kínáltak az üvegből és hogyan vélekedtek a pohárra történő átszoktatás ideális idejéről.
Módszerek Az elemzett adatokat egy 407 szülő/szülőpár körében 1998 júniusa és 1999 januárja között kitöltött kérdőív szolgáltatta. A szülőkből, illetve kisbabájukból álló mintacsoportot elsősorban társadalmilag hátrányos helyzetű családok alkották, és az adatközlők kiválasztása a népesség etnikai összetételét is tükrözte.
Eredmények A 12-28 hónapos korosztályt vizsgálták, a tanulmányozott csecsemők 99%-a 2 évnél fiatalabb volt. A kisbabák 30%-át kizárólag pohárból itatták, 8%-uk még mindig cumisüvegből kapott inni, és 62%-uk egyaránt használta mindkettőt. A válaszadók 47%-a a tejen és a vízen kívül a többi táplálékot is palackból, cumisüvegből adta gyermekének. A szülők több mint 60%-a szerint az ajánlottnál hosszabb ideig szükséges használni a cumisüveget, és csak 18%-uk vélte, hogy a pohár használatára már 6 éves kortól rá lehet vezetni a csecsemőket.
Konklúzió Az eredmények azt mutatják, hogy a pohár használatát már a korai hónapokban bátorítani kell és nem szabad teret engedni a cumisüvegek helytelen és elnyújtott használatának – a szemléletváltás útjában álló akadályokkal le kell bontani.


Bevezetés


A COMA (a brit kormány Étel- és Táplálkozáspolitikáért Felelős Orvosi Bizottsága) több ajánlást is készített a csecsemők táplálásával kapcsolatban. Elválasztási Jelentésük világosan kimondja, hogy a csecsemőket 6 hónapos koruktól a pohár használatára kell szoktatni, míg a cumisüvegből itatást 1 éves kortól már szigorúan kerülni kell. Ez azt ajánlást megerősítették a brit Földművelés-, Halászat- és Élelmiszerügyi Minisztérium „Egészséges Diéta Csecsemőknek és Kisgyermekeknek” kiadványában is.
A cumisüvegek nem megfelelő és elnyújtott használatából különböző problémák erednek, úgy mint a fogszuvasodás, a rossz rágási technikák, az étel visszautasítása, vashiányos vérszegénység, lassú növekedés, beszédproblémák és diéta szükségessége már kiskorban.
Az elmúlt két évtizedben sok tanulmány kapcsolta össze a cukros italok cumisüvegből történő fogyasztását a fogszuvasodással. A cukros és savas italok naponta többszöri, és főleg éjszakai szopizása komolyan károsíthatja a fiatal fogsort.
Az elválasztás idején kulcsfontosságú feladat a csecsemő étrendjének változatosabbá tétele, hogy rávezessük a sokoldalú táplálkozással. Minél előbb járunk az elválasztás folyamatában, annál kevésbé szabad hagyni, hogy a folyadékok helyettesítsék az ételeket az étkezésekkor. Egészségügyi szakértők sok etetési problémának abban látják a gyökerét, hogy a kisbaba már idő előtt jól lakik a cumisüveg tartalmával és nincs hely a gyomrában az ételeknek – így természetesen ingerenciája sincs megkóstolni azokat. A cumisüveg helytelen használata tehát szigorúan lehatárolhatja a csecsemő étrendjét, mivel erősen korlátozott, hogy milyen jellegű táplálékot lehet tenni a cumisüvegekbe.
Cumisüvegből egyedül tejet és lehűtött forralt vizet lenne szabad kínálni. Ennek ellenére 2000-ben megállapították, hogy a 4-8 hónapos csecsemőket ennél sokkal többféle itallal táplálták.
A babák körülbelül 6 hónapos koruktól már tudnak rágni. Ha viszont nem bátorítják ezt a tevékenységet, a képesség nem fog megfelelően kifejlődni és idősebb gyermekeket megtanítani a rágás mechanizmusára már rendkívül bonyolult. A csecsemők sikeresebben alkalmazkodnak az elválasztással járó étrendbeli változásokhoz, hogyha a szilárd táplálékokat kanálból vagy kézből kínálják nekik, hogy a kezébe vehesse és megismerkedhessen vele. Szilárd ételeket sosem szabad palackból kínálni, mert az káros hatással van a rágás fejlődésére.
A természetes fejlődési folyamat része, hogy a kortyolás és a nyelés átveszi a szopizás helyét és a kisbaba 6 hónapos korától elkezdi a pohárból ivás elsajátítását. Ez sokak által kevésbé tűnhet elfogadottnak, mégis ez a legideálisabb időpont a fenti készségek kifejlesztésére. A HEA (Egészségügyi Oktatási Hivatal) lehetőleg fedő nélküli poharat javasol az átszoktatáshoz, mivel a fedeles etetőpoharaknak szelepes csőre van, ami nem segít a helyes ivási technikák megtanulásában, hiszen semmiben nem különbözik a cumisüvegtől.
Hogyha hagyjuk, hogy az italok túlságosan nagy arányt foglaljanak el a csecsemő étrendjében, akkor táplálkozásbeli hiányosságok jelenhetnek meg.
1988-ban és 1997-ben a vashiányos vérszegénység magas előfordulásáról publikáltak jelentést. Különösen érvényes volt ez a társadalmilag-gazdaságilag elmaradottabb belvárosi helyeken és ázsiai közösségekben. A vérszegénység összeköttetésben áll a rossz elválasztási gyakorlattal, amely olyan étrendet eredményezhet, melyben kevés a táplálékkal bevitt vas. A publikált tanulmányokból kitűnik, hogy valóban összeköttetés van a cumisüvegek elnyújtott használata és a vashiányos vérszegénység előfordulása között. Williams & Sahota 1990-ben ázsiai anyák etetési szokásairól készített kimutatást. Kiderült, hogy az egészséges étrend középpontjában a család és a barátok szerint is az édesített és cumisüvegből kínált tej állt. Egy hasonló tanulmány arra tért ki, hogy az ázsiai anyák szerint a cumisüvegről való leszoktatásnak 1 és 5 éves kor között kell megtörténnie. Thomas & Avery 1997-ben megállapította, hogy az ázsiai származású családok gyermekeinek legalább 90%-a 15 hónaposan még cumisüvegből táplálkozott. Az Inner City Derby ázsiai közösségben a vashiányos vérszegénység előfordulása majdnem 50% volt a vizsgált 18-24 hónapos gyermekek között. A fő különbség az volt a nem vashiányos és a tüneteket produkáló kisbabák között, hogy ez utóbbiak energiabevitelének sokkal nagyobb százaléka származott folyadékokból.
A sovány vörös húsok különösen jó vasforrások, ezért is fontos a jó rágási képességek kifejlődése. Ezzel szemben a vas egyike azon kevés tápanyagoknak, amiket a tej csak kis mennyiségben tartalmaz. A babák veleszületett vaskészlettel/vastartalékkal rendelkeznek, ami körülbelül 6 hónapos korukig tart ki – erre az életkorra kellene az elválasztás során tartott étrendben lecsökkenteni a tej arányát és növelni a vasat tartalmazó táplálékok mennyiségét.
A vashiányos vérszegénység összeköttetésben áll a lassú súlynövekedéssel, az étvágytalansággal, a visszatérő fertőzésekkel, a viselkedésbeli problémákkal és a fizikai-mentális tevékenység összehangolásának problémáival is. Sajnos a táplálkozási problémák nagyon gyakoriak a gyerekek körében. Egy célzott vizsgálatból az derült ki, hogy az 5 éves gyermekek szüleinek 36%-a gondolta úgy, hogy gyermekének táplálkozási vagy étvágybeli problémái vannak. Ugyanebben a tanulmányban írták le azt is, hogy az édesanyák számára az evési problémák okozták a legtöbb szorongást a gyermekkel kapcsolatos aggodalmak (beleértve az alvásproblémákat is) közül.
Növekedésbeli problémákról akkor beszélhetünk, ha egy bizonyos életkorra a kisbaba nem éri el a kívánt súlyt és hosszúságot. Ennek oka az elégtelen kalóriabevitelben és több más tényezőben keresendő: pl. az étel visszautasítása, evési nehézségek és túlzott folyadékbevitel az étkezések előtt. Az Egyesült Királyságban a gyermekgyógyászati beutalóknak körülbelül 5%-át a hízási nehézségekhez kapcsolódóan állítják ki.
Kevesebb kutatáson alapuló bizonyíték támasztja alá azt, hogy a cumisüveg elnyújtott használata beszédproblémákhoz vezethet. Ennek ellenére a beszédterapeuták vallják, hogy az elnyújtott szoptatás vagy csőrös palackból, pohárból való szopizás késlelteti a beszédfejlődést, mivel a gyermek eközben kevesebb hangot képezhet és a nyelv mozgása is jelentősen korlátozott.
A „Nemzeti Étrend és Táplálkozás”, másfél és négy és fél éves gyermekek körében végzett felmérés megállapította, hogy a 2 éves kor fölött a gyermekek 36%-a még cumisüveget használt.
Bár lokális információk nincsenek az egy évesnél idősebb, cumisüveget használó babák számáról, egészségügyi szakértők (köztük védőnők, ápolónők, gyermekorvosok, fogorvosok és dietetikusok) felismerték, hogy a rossz meggyőződések hosszú távú egészségügyi problémákhoz vezetnek. Nyilvánvaló, hogy nagyon alacsony fokú a szülői tudatosság ebben a témában.
Jelen kutatás célja, hogy információkat szolgáltasson az 1 éves koruk után is cumisüvegből táplált gyermekek számáról (az Egyesült Királyság-beli Southern Derbyshire kerületben), illetve arról, hogy a szülők milyen italokat kínáltak a cumisüvegből és hogyan vélekedtek a pohárra történő átszoktatás ideális idejéről. A vizsgálat kiindulópontját a következő ajánlás képezte: 6 hónapos kortól a csecsemőknél el kell kezdeni bevezetni a pohárból ivást, 1 éves kortól pedig teljesen mellőzni kell a cumisüveg használatát.


Módszerek


Az adatok begyűjtése kérdőív segítségével történt, melyben kitértek arra, hogy milyen itatóedényt használnak a szülők, milyen folyadékot kínálnak belőle és használnak-e fektetéskor cumisüveget. Emellett a szülők az irányú tudását is fel akarták térképezni, hogy tudják-e, mikor lehet bevezetni a poharat, és hogy mikortól kell kerülni a cumisüveg használatát.
Úgy döntöttek, hogy a legmegfelelőbb időpont a kérdőív kitöltetésére az első MMR (kanyaró, rubeola és mumpsz elleni) védőoltás ideje, melyet általában a gyermek 13 és 14 hónapos kor között javasolnak a szülőknek. Az MMR védőoltatást kérők aránya nagyon magas (95%), így az ez alapján összeállított adatszolgáltatói mintha véletlenszerűen tükrözni fogja a közösség összetételét.
Az egészségügyi hatóság és a kérdőívet kitöltető védőnők közötti egyeztetésnek köszönhetően a kérdőív kitöltése mindig oly módon történt, hogy ne zavarja a védőoltás folyamatát és ne rójon plusz terhet az érintett alkalmazottra.
A vizsgálatot egy kísérleti fázis előzte meg 1998 februárja és áprilisa között, amikor is öt helyszín választottak ki Southern Derbyshire kerületben, ahol a fogorvosok úgy tudták, hogy az 5 évesnél fiatalabb gyermekek körében nagyon magas a szuvas, hiányzó és tömött fogak aránya. A kérdőív kitöltetése során nem adódott probléma, így nem kellett korrigálni azt. A fő vizsgálathoz 1998 júniusa és 1999 januárja között történt az adatgyűjtés, összesen 407 kitöltött kérdőív érkezett be elemzés céljára (Southern Derbyshire-ben az évenkénti születések számát 6000-re becsülik).
A vizsgálatra kiválasztott praxisok száma természetesen nőtt a kísérleti fázishoz képest, de továbbra is a tárasadalmilag-gazdaságilag elmaradott területekre helyezték a hangsúlyt, hogy az adatközlői minta tükrözze a lakóközösség kulturális sokszínűségét.
A kérdőíveket az alatt osztották ki, mialatt a szülők várták, hogy a gyermekük megkapja az MMR védőoltatást; az önállóan kitöltött kérdőíveket ezt követően az oltást végző nővérnek vagy védődőnek adták oda. Nagyon kevés embernek volt problémája a kérdőív kitöltésével. Kiderült, hogy néhány a kicsi, egyetlen ember által kezelt belvárosi praxisnak sokkal kevesebb beoltottja volt, mint amennyit eredetileg becsültek. Ezekben az esetekben a kapott adatok nem feltétlenül reprezentálták teljes körűen a népesség összetételét. Az adatok kiértékelését az SPSS statisztikai elemző programmal végezték.

Eredmények


407 kitöltött kérdőív adatait vetették össze. A tanulmányozott csecsemők életkora 12 és 28 hónap közötti, 99%-uk 2 év alatti (a babák átlagos életkora 13,8 hónap). A válaszadók 90%-a kaukázusi (europid) származású, míg 10% vegyes kulturális hátterű (indiai, pakisztáni, kínai stb.).
Az adatszolgáltatók válaszai alapján a csecsemők 8%-a csak cumisüvegből ivott, míg 62%-a pohárból és cumisüvegből is, 30%-uk táplálták kizárólag pohárból.
A tejen és vízen kívüli ételeket és italokat is cumisüvegből kínálta a szülők 47%-a. Étel/ital alatt a gyümölcsleveket, pépeket, teákat, gyógynövényes italokat és felpuhított kétszersültet értünk.
A csecsemők 21%-ának megengedték, hogy lefekvéskor az ágyba is magával vigye a cumisüvegét.
A tanulmány szerzői megállapították, hogy a szülők nagyon különbözőnek gondolják azt az időszakot, amikor be kellene fejezni a cumisüvegből itatást. A válaszadók 3%-a 4-6 hónapos korra, 9%-a 7-9 hónapos korra, 23%-a 10-12 hónapos korra, 34%-a 13-17 hónapos korra, 20%-a 19-24 hónapos korra és 10%-a 2 év fölöttire tette ennek idejét (ld. 1. ábra).
 
1. ábra: A szülők válasza a következő kérdésre: „Mit gondol, milyen életkorban ideális abbahagyni a cumisüveg használatát?”
Ezzel szemben a szülők az irányú elképzelése, hogy mikortól lehet bevezetni a poharat, a következőképpen alakult: 18%-uk 4-6- hónapos korban, 36%-uk 7-9 hónapos korban, 25%-uk 10-12 hónapos kor között, 15%-uk 13-18 hónapos kor között, 5%-uk 18 hónapos kor fölött tartotta ezt időszerűnek (ld. 2. ábra).
 
2. ábra: „Mit gondol, milyen korban ideális elkezdeni a pohár használatát?”


Teendők
Fontos felismerni, hogy az elválasztás helyes példáit és a megfelelő itatási szokásokat terjeszteni kell. Mind a helyes táplálkozás, mind a fogak egészsége szempontjából alapvetően fontos a kisbaba korai fejlődése. Hogyha az elválasztás változatos étrenddel jár együtt és a poharat a megfelelő időben vezetik be, a rágás és a kortyolás természetes készségei megfelelően fejlődnek ki. Sajnos a berögzült rossz szokásokat utólag nehéz megszüntetni, egy idősebb gyerektől már problémás elvenni a cumisüveget.
A legnagyobb gond, amire a vizsgálat rávilágít, hogy a gyermekek 8%-a még jóval egy éves kora után is kizárólag cumisüvegből ivott. Ezen túlmenően, a szülőknek csak 30% tartotta a COMA ajánlását a pohár kizárólagos használatáról. A babák fennmaradó 62%-a egyaránt használt palackot és poharat. A kérdőív egyik hiányossága, hogy nem pontosította, hogy ezeknek a csecsemőknek a szülei milyen gyakran adtak cumisüveget gyermeküknek a pohárhoz képest. Az mindenesetre kiderült, hogy a babák 21%-a cumisüveggel feküdhetett le aludni, ami potenciálisan még károsabb a fogazatra és megnöveli a fogszuvasodás kockázatát.
Ugyancsak aggodalomra ad okot a cumisüvegből kínált ételek és italok változatossága. Az ajánlások szerint csak tejet és vizet lenne szabad cumisüvegből adni a kisbabáknak, de az adatközlők majdnem fele mást is töltött a palackba. A gyümölcslevek, pépek és tápláló italok növelik a csecsemő/kisgyerek cukorbevitelét, hozzájárulva a fogszuvasodás kockázatához – különösen, ha lefekvéskor vagy naponta sokszor fogyasztja őket a csöppség. Ezek az italok egyáltalán nem ajánlottak a kisbabáknak, de ha mégis ilyenekkel itatjuk a gyermekünket, fel kell hígítani és csak pohárból szabad kínálni őket, lehetőleg az étkezések végén.
A tea fogyasztása se ajánlott kisgyermekeknek, mivel tannint tartalmaz, mely csökkenti a táplálékkal bevitt vas felszívódását és növeli a vashiányos vérszegénység kockázatát. Arra nem tért ki a kérdőív, hogy aki teával itatta gyermekét, édesítve vagy cukor nélkül kínálta azt. Annak a csoportnak, mely tejen és vízen kívül mást is kínált cumisüvegből, 24%-a teát kínált. A kitöltött kérdőívek közelebbi vizsgálata során nem volt szignifikáns különbség a középosztálybeli területek és a társadalmilag hátrányosak között azt illetően, hogy adtak-e teát a kisbabájuknak, vagy sem. Ez egyértelműen ellentétben áll a 2000-ben North által begyűjtött adatokkal, aki arra következtetett, hogy háromszor annyi anya adott teát vagy kávét gyermekének az önkormányzati vagy bérlakásban élők közül, mint akik saját tulajdonú ingatlanban éltek. Általánosan elmondható, hogy a fenti megállapítások alátámasztják Emmet 2000-es következtetéseit, melyben megállapította, hogy a víz mellett a kiegészítő italokkal táplálás általánosan elterjedt 4 és 8 hónapos kor között.
Különösen okot ad aggodalomra a szülők tudatlansága azzal kapcsolatban, hogy milyen kortól nem lenne szabad használni a cumisüveget. Az adatközlők több mint 60%-a a megfelelő életkort a COMBA elválasztási jelentésében ajánlottnál magasabbnak gondolta. Ennek oka az oktatásban és a tudatlanságban is keresendő. Csak a szülők 18%-a gondolta úgy, hogy a poharat már 6 hónapos kortól el lehet kezdeni bevezetni.
Érdekes lenne további vizsgálatokat folytatni, hogy felbecsüljük, az anyák képzettsége és társadalmi helyzete mennyire befolyásolja a tudatosságot. Hasonlóan az is érdekes lehet, hogy az anya kebléről szoptatott vagy a cumisüveggel etetett babákat szoktatják át korábban a pohár használatára. North 2000-ben a 4-8 hónapos csecsemők által fogyasztott italok fajtáit vizsgálta és rájött, hogy a szociodemográfiai tényezők közül az anyák iskolázottsága befolyásolta legjobban azt, hogy milyen fajta italokat adnak gyermeküknek.
A „Smile for life” kezdeményezés háttérkutatásaként a HEA tanulmánya kimutatta, hogy a gyermekgondozók (védőnők, dietetikusok stb.) nagy része szerint a cumisüveg kitolt és nem megfelelő használata probléma a fogak egészségére nézve. A cumisüvegek beszüntetése ellen a következő érveket szokás hozni:
- viselkedéskezelésbeli problémák – a cumisüvegnek lecsendesítő szerepe van;
- a pohárból könnyebben kiömlenek az italok, ami sok piszokkal jár;
- a kisbaba ösztönös vágya az elválasztás előtt megszokott mechanizmusok iránt.
Ezeket az aggályokat a tudatosság növelésével le kell építeni, anélkül, hogy a szülők bűnösnek és hozzá nem értőnek éreznék magukat.
Konklúzió és ajánlások
A tanulmány következtetéseinek megfelelően a következő lépések megtételére van szükség:
- bátorítani és népszerűsíteni kell a poharak használatát – lehetőleg a fedő nélküli poharakét;
- nem szabad engedni, hogy a baba cumisüvegből vagy szelepes pohárból igyon 1 éves kora után;
- terjeszteni kell az információt, hogy csak a tejet és a vizet szabad palackból kínálni;
- növelni kell az emberek tudását az elnyújtott cumisüveg-használat okozta egészségügyi problémákkal kapcsolatban;
- az ideális elválasztási gyakorlat és a helyes itatási módszerek mellett együtt kell kampányolni.
Megjegyzés: a Southern Derbyshire-i Csecsemőtáplálási Csoport az „Egészségesebb Nemzetünk” alapítvány támogatásának köszönhetően 1999 márciusában csatlakozhatott a „Váltás pohárra” kezdeményezéshez, ami azzal járt, hogy a megfelelő poharakat most már minden boltban meg lehet vásárolni, ott van a helyük a fogkefe mellett. Ez a lehetőség értékes kiinduló adatokat fog szolgáltatni, hogy felbecsüljük, történik-e változás a szülői tudatosságban a kezdeményezés eredményeképpen.

 

Webáruház készítés