Orvosi állásfoglalás
2016.09.14 21:49

Gyönyörű fogakat a babáknak

Gyönyörű fogakat a babáknak!

Hogyha az alábbi, szűk körben már elterjedt megközelítés általánosan elfogadott lenne, a szép fogsor teljesen mindennapos látvány lenne és nem a ritka kivételek közé tartozna.
Sajnos az egészséges babákat ritkán látja orvos a fogak fejlődésének kritikus időszakában, és az odaadó anyukák minden igyekezetük ellenére sem ismerik fel a veszélyeket, amik eldeformálódást okozhatnak a csöppség szájában, fogazatában. Természetesen utólag is sok mindent lehet tenni a már kialakult probléma orvoslásáért, különösen 15 éves korig, de sokkal egyszerűbb a megelőzésre fektetni a hangsúlyt. Születéskor a kisbaba állkapcsa kerek ívet alkot, tág teret zár közre a kifejlődés előtt álló, fogínybe beágyazódott fogacskák számára. Az állkapcsoknak a korai fejlődés időszakában a megfelelő méretűre kell növekedniük ahhoz, hogy a legyen elegendő hely a kifejlődő fogaknak és összetorlódás nélkül elférjenek. A kezekhez és a lábakhoz hasonlóan, az állkapcsok sem tudnak megfelelően kifejlődni, megerősödni, ha nem éri őket a szükséges terhelés, nincsenek használatra kényszerítve. A csecsemőkori táplálás természetes módja, vagyis az édesanya kebléről szoptatás kedvez az állkapcsok fejlődésének: a babának meg kell dolgoznia apró izmaival a táplálékért; nem úgy a cumisüvegből szopizás során. Az első esetben a baba keményen dolgozik a nyelvével, hogy hozzájusson az anyatejhez, és ezzel a mozdulatsorral a megfelelő alakúra formálja az állkapcsokat is.
A fogzás időszakában a kisgyermekek mindent a szájukba vesznek, amire csak rá tudnak harapni, bekapják az öklüket, a vállkendőt, a kosár fülét, gyakorlatilag bármilyen tárgyat is, ami elérhető közelségben van. Sajnos sokan megfeledkeznek ennek a rágicsáló tevékenységnek a fontosságáról és csodálkoznak, hogy miért olyan kritikus a babáknak a fogzás időszaka, pedig ezt a természetes, ösztönös sóvárgást nem lenne szabad elhanyagolni.
Az ösztönös rágcsálhatnék kielégítése a fogzási időszak kezdetétől kiemelt fontosságú: a kisbabának olyan kemény tárgyakra van szüksége, melyeket harapdálhat, melyeken edzheti állkapcsait és a fejlődőfélben levő fogakat – ezek a mozdulatokat ugyanis serkentik a száj oldalsó izmait, az őrlőfogak erősödését és a lágy állkapcsok formálódását, kialakítva a tágas teret a gyorsan növő fogak számára.

Webáruház készítés