Orvosi állásfoglalás
2016.09.14 21:40

A cumisüvegtől a pohárig

A cumisüvegtől a pohárig


Amint kibújnak a kisbaba fogai, onnantól kezdve ki vannak téve a fogszuvasodás veszélyének. Az egyik leggyakoribb kockázati tényező, mely korai fogszuvasodást eredményez, az, hogy a baba fogazata túl sokszor és hosszú időre van kitéve cukros folyadékoknak – ideértve a tejet, a tápszereket és a gyümölcsleveket is.
Hogy elkerülhető legyen ez a – sokszor csak „cumisüveg fogszuvasodásnak” nevezett – jelenség, a szülőknek egy éves korára arra kellene szoktatniuk gyermeküket, hogy csakis pohárból igyon.
Nagyon kell figyelni azonban, hogy amikor az ún. szoktató pohár (ez segít megtanulni a csöppségnek a kortyolás mechanizmusát az elválasztás során) használatára próbálod szoktatni a gyermekedet, odafigyelj a következőkre:
- milyen fajta poharat választasz;
- mit kínálsz abból a pohárból;
- milyen gyakran kortyol belőle a baba;
- és nem szabad engedni, hogy a gyermek mindenhova magával vigye a poharat.


A megfelelő szoktató pohár kiválasztása


Az ideális szoktató pohárnak nincsen szelepe. A boltokban általában túl nagy és kaotikus a választék ezekből a „kortyolópohárnak” is nevezett edényekből. Közülük viszont sok – hacsak nem az összes – ún. „kiboríthatatlan” pohár, ami gyakorlatilag nem más, mint cumisüveg álruhában: a nyílásuk alatt szeleppel záródnak, ami megakadályozza az ital kiömlését. Éppen ezért azt sem teszik lehetővé a gyermeknek, hogy kortyoljon belőlük.
Ezekből a szelepből záródó poharakból a csöppség ugyanúgy csak szívó szájmozdulatokkal tud hozzájutni a folyadékhoz, mintha cumisüvegből szopizna, vagyis egyáltalán nem segít neki megtanulni a kortyolás mozdulatsorát.
Hogyha az ideális szoktató poharat keresed, messzire kerüld el ezeket a szelepes, „kiboríthatatlan” csodapoharakat. A valóban megfelelő szoktató pohár nyitott, nincs teteje! Hogyha pedig találtál olyat ezek között, ami még két fogantyúval is rendelkezik, rátaláltál a tökéletes darabra. Az ajánlásokat figyelembe véve a jelenleg létező legideálisabb termék, mely praktikus módon ötvözi a nyitott pohárból történő itatás igényeit és felhívja a figyelmet a piacon megtalálható nem megfelelő itatópoharakra is, a DOIDY pohár.
A brit szakértők által tervezett DOIDY pohár speciális, ferde peremével arra tanítja meg a csöppséget, hogy hogyan kell karimával rendelkező, nyitott szájú pohárból inni a cumisüvegek szeleppel záródó csőre helyett


Mit – és milyen gyakran – igyon a gyermeked?


Ne engedd, hogy kisbabád folyamatosan kortyolgassa a cukros folyadékokat, mert ezek fokozzák a fogszuvasodást veszélyét. Így például tejet és gyümölcsleveket is csak étkezéskor kínálj neki – természetesen az evés ideje kisbabáknál sokkal gyakoribb, mint a felnőttek háromszori főétkezése. Evéskor a nyáltermelés megnövekszik és segít semlegesíteni a száj savas kémhatását és kiöblíteni az ételmaradékokat, így a cukros folyadékok fogyasztása ilyenkor kevesebb kockázattal jár.
A gyerkőcnek nem szabad otthon körbehurcolnia magával a poharat vagy rászoknia, hogy magával vigye a totyogójában, kisautóján. Ilyenkor ugyanis ellenőrizetlenül kortyolgathatja a fogszuvasodáshoz vezető cukros folyadékokat. Az pedig szintén szükségtelen kockázatot jelent, hogyha a kis totyogó, aki még gyakran bizonytalanul áll a lábán, sétálni és inni próbál egyszerre. Ha például elesik, miközben éppen a szája előtt van a pohár, az súlyos száj- és fogsérülésekhez vezethet. Ne hagyd hát, hogy a csemetéd összenőjön a pohárral és folyton vele szaladgáljon.
A szoktató poharat időszakosan kell használni. Ha pedig a gyermek megtanulta és megszokta a kortyolás mechanizmusát, a pohár elérte a célját: ha nincs rá többé szükség, félre lehet és kell is tenni.

Webáruház készítés