Orvosi állásfoglalás
2016.09.09 21:20

Cumisüveg helyett pohár a csöppségeknek

Cumisüveg helyett pohár a csöppségeknek


A csecsemők táplálásának módja egészen kis kortól jelentősen befolyásolja a beszédfejlődésüket. Kiemelt fontosságú, hogy a szájnak azon izmai, melyek a beszédképzéshez szükségesek, megfelelően fejlődhessenek. Ebben több kritikus tényező is közrejátszhat: a legfontosabb az elválasztás (a szoptatásról való leszoktatás) időzítése és az, hogy milyen módon, milyen eszközökkel vezetjük át a babát az általa megszokott szoptatási mechanizmusról az önálló táplálkozásra. Jelen tanulmány a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat által ajánlott ún. “nyitott pohár” pozitív hatásairól számol be a 6 hónapnál idősebb gyermekek fejlődésében: a Bickiepegs „DOIDY Cup”-ja abszolút egyedülálló a piacon annak köszönhetően, hogy maximálisan a csecsemők igényeire lett tervezve.


A pohárból történő itatás tendenciájának elterjedéséhez azonban elengedhetetlen, hogy azok a szakemberek is, akik a csecsemő korai fejlődésekor kapcsolatban állnak az édesanyával és a kisgyermekkel, továbbítsák a tudomány legújabb érveit, hogy a beszédfejlődési rendellenességek megelőzhetők legyenek és a NICE (Nemzeti Egészségügyi és Klinikai Kiválósági Intézet) cumisüvegek elleni kampánya minél több emberhez eljusson.


A cumisüveg hátrányai, a pohár előnyei


A kisbabák pohárból – egészen pontosan olyan speciálisan kialakított itatópohárból, mely a csöppség funkcionális igényeire szabva lett kialakítva – történő táplálása iránti igény nem új keletű, az Amerikai Fogorvosok Egyesülete már egy évtizede közölt tanulmányt ennek fontosságáról. Emellett a megoldás mellett állnak azok is, akik az ún. baba vezette elválasztásnak (BLW – baby-led weaning) a hívei - ez a módszer annyit takar, hogy a baba a hozzátáplálás első pillanatától kezdve önállóan étkezik, pürék helyett akár szilárd ételekkel is megismerkedik, a saját tempójában és igényeinek megfelelően. A brit anyák körében rohamos ütemben ez az irányzat, hiszen a baba már 6 hónapos korától megkezdheti az ismerkedést a szilárd táplálékokkal, mely segít az evéshez és a beszédhez szükséges izmok megfelelő kifejlődésében. Az irányzatot támogató szakemberek amellett is leteszik voksukat, hogy a kisbaba itatása cumisüveg helyett egy nyitott szájú pohárból/csészéből történjen – a jóllakottabb, kedvükre való ételmennyiséget elfogyasztó kisbabák ugyanis a későbbiek során előnyben részesítik az egészségesebb ételeket, míg a kismamákat is kevésbé viseli meg az elválasztás időszaka.


Nemzetközi tanulmány keretében derítettek fényt arra, hogy van-e összefüggés a cumisüveg hosszabb ideig tartó használata és a beszédfejlődés 3-5 éves gyermekeknél megmutatkozó problémái között. Bár a tanulmány viszonylag kevés alanyt vont be a kísérletbe és az összes vizsgált babának mindössze 2,5% volt nem cumisüveggel itatott gyermek, egyértelmű következtetésként vonták le, hogy az elnyújtott, cumisüveges szoptatás negatívan befolyásolja a beszédfejlődést.


Bizonyítékok


A NICE 2008-ban publikált, 2014-ben aktualizált jelentésében a következőket javasolja a kisgyermekek táplálásával kapcsolatban:


“Minden védőnőnek, orvosnak, fogorvosnak, szájhigiénikusnak, óvónőnek, gyermekgondozónak és kisgyermekekkel dolgozónak arra kell bátorítania a szülőket és a gyermekhez közel állókat, hogy 6 hónapos kor után az anyatejet, a tápszert és a lehűtött forralt vizet ne szelepes cumisüvegből vagy palackból, hanem karimával rendelkező pohárból kínálják. A tanulmány határozottan ellenzi azt is, hogy egy éves korát követően a baba cumisüvegből igyon.”


A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat is ezt a nézetet közvetíti weboldalán:


“Az elválasztás során 6 hónapos kortól már érdemes a nyitott szájú poharak használatára szoktatni a picit, és kihagyni a cumisüvegeket a baba életéből. A nyitott szájú, szelep nélküli bögre vagy pohár ugyanis segít megtanulni neki a kortyolást, mely sokkal kevesebb kárt okoz a fogakban, mint a szopizás"


A Brit Dietetikus Szövetség négyszáz dietetikusból álló, felelősségteljes táplálkozásra szakosodott csoportja tanulmányban nyilvánította ki meggyőződését a 6 hónaposnál idősebb csecsemők etetéséről:


A COMA (Committee on Medical Aspects of Food and Nutrition Policy – Étel- és Táplálkozáspolitikáért Felelős Orvosi Bizottság) Elválasztási Jelentése világosan kimondja, hogy 6 hónapos kortól a kisbabákat a pohárból ivásra kell szoktatni és a cumisüveg használatát lehetőleg a teljes elválasztás során, de 1 éves kortól mindenképpen mellőzni kell.


A COMA igyekszik a közfigyelmet is ráirányítani arra, hogy 6 hónapos kortól a babákat a pohárból itatásra kell szoktatni, 1 éves kortól pedig kizárólag pohárból igyon a csöppség, cumisüvegből semmiképpen ne. Szintén ezt támasztja alá egy Emberi Táplálkozás és Dietetika folyóiratban megjelent 2001-es tanulmány is, melyben kitérnek arra, hogy a kísérleti bizonyítékok ellenére is, a nyitott szájú poharak népszerűsége közel sem kielégítő (ezt a Brit Dietetikusok Egyesülete és az Egészségügyi Minisztérium ismerte fel.)


A tökéletes megoldás: DOIDY pohár a Bickiepegs-től


Az ajánlásokat figyelembe véve a jelenleg létező legideálisabb termék, mely praktikus módon ötvözi a nyitott pohárból történő itatás igényeit és felhívja a figyelmet a piacon megtalálható nem megfelelő itatópoharakra is, a DOIDY pohár.
A brit szakértők által tervezett DOIDY pohár speciális, ferde peremével arra tanítja meg a csöppséget, hogy hogyan kell karimával rendelkező, nyitott szájú pohárból inni a cumisüvegek szeleppel záródó csőre helyett. Az egészségügyi szakértők nemcsak azért ajánlják a DOIDY pohár használatát, hogy elkerülhetők legyenek a beszédfejlődési problémák, hanem azért is, hogy megelőzzék az idő előtti fogpusztulást és a rossz etetési technika kialakulását, mely vashiányhoz és alultápláltsághoz vezet. Beszédterapeuták a DOIDY poharat a finom ajak- és nyelvmozgások elsajátításának tanítására használják, míg a pohár hasznos segítőtársa a mozgáskorlátozottaknak, az idősebb és Alzheimer-kóros embereknek is; a vörös és sárga poharak intenzív színükkel a gyengén látóknak lehetnek segítségére.
A DOIDY higiénikus, mosogatógépben mosható, mikrohullámú sütőben használható és fertőtleníthető, megfelel minden jelenlegi EN 14350 előírásnak. A pohár újrahasznosítható, és nem tartalmaz egészségre ártalmas biszfenolt, ftlatátokat és PVC-t.
A DOIDY maximálisan bababarát, az UNICEF Gyermekszületési Alapja ajánlását élvezi, és a TIPS 2013-as független pohártesztjén elnyerte a győztes fejlesztésnek járó “Legjobbak legjobbika” címet is.

 

Összefoglalás


- A cumisüvegek indokolatlanul sokáig tartó használata és az elnyújtott szoptatás befolyásolhatja a gyermek beszédfejlődését és táplálkozási szokásait
- A NICE, az egészségügyi szakértői szervezetek és a dietetikusok a nyitott szájú poharak használatát ajánlják
- A speciális karimájú DOIDY pohár előnye, hogy kialakítása tökéletesen ergonomikus a babák számára
- A DOIDY egyedülálló módon ötvözi a kisbabák funkcionális igényeit és a tudományos kutatások eredményeit

Webáruház készítés