Mi az a tanulópohár?

Terhesség alatt „faljuk” a babás könyveket, mindent elolvasunk, ami csak a kezünkbe kerül, hogy mire megszületik gyermekünk elméletben a legjobb szülővé váljunk…

Megszületik a babánk és hiába is szeretnénk úgy nevelni ahogy a „nagy könyvben” meg van írva, nem tudjuk, csupán törekszünk arra, hogy a lehető legjobbat adjuk gyermekünknek…

A kezdeti nehézségek után beáll a napi rutin és babánk fejlődni kezd, majd eléri a fél éves kort és egy új korszak kezdődik, elkezdődik a hozzátáplálás!

 

Tudtad...?

 

 • hogy a csecsemők táplálásának módja egészen kis kortól jelentősen befolyásolja a gyermek  beszédfejlődését, táplálkozási szokásait, fogazatának fejlődését, egészségügyi állapotát?
 • hogy az önálló táplálkozáshoz hozzátartozik, a kortyolás tanulása is, mivel a  szájnak azon izmai, melyek a beszédképzéshez szükségesek, megfelelően kell, hogy fejlődhessenek
 • hogy amint kibújnak a kisbaba fogai, onnantól kezdve ki vannak téve a fogszuvasodás veszélyének?
 • hogy a pohár nem kellő körültekintéssel történő bevezetése és használata (például kései hozzászoktatás), a cumisüveg elnyújtott alkalmazása (akár a pohárral párhuzamosan, akár kizárólagosan), a rossz típusú pohár használata és a nem megfelelő (kis tápanyagtartalmú) ételek, italok fogyasztása mind hozzájárulhatnak a későbbi egészségügyi problémákhoz és felnőttkori betegségekhez?
 • hogy a cumisüvegből táplált gyermekeknél kétszer nagyobb eséllyel merülnek ki a születéskor rendelkezésre álló vastartalékok, mint a pohárból itatott kisbabáknál?
 • hogy a szülőknek egy éves korára arra kellene szoktatniuk gyermeküket, hogy csakis pohárból igyon
 • hogy azok a poharak, melyekből fejjel lefelé fordítva sem folynak ki az italok, cseppmentes szeleppel záródnak,  arra ösztönzi a kisbabákat, hogy szívó mozdulatokkal jussanak hozzá a folyadékhoz, és nem tanítja meg nekik a kortyolás képességét, azokat a mozdulatsorokat, melyek fontosak a gügyögéshez és a beszédhez szükséges izomzat kifejlődéséhez?
 • A kortyolás és a későbbi beszéd készségének kifejlesztésére csakis nyitott szájú pohár alkalmas?
 • hogy az ideális szoktató pohárnak nincsen szelepe?  A boltokban általában túl nagy és kaotikus a választék ezekből a „kortyolópohárnak” is nevezett edényekből. Közülük viszont sok – hacsak nem az összes – ún. „kiboríthatatlan” pohár, ami gyakorlatilag nem más, mint cumisüveg álruhában: a nyílásuk alatt szeleppel záródnak, ami megakadályozza az ital kiömlését. Éppen ezért azt sem teszik lehetővé a gyermeknek, hogy kortyoljon belőlük.
  Ezekből a szelepekből záródó poharakból a csöppség ugyanúgy csak szívó szájmozdulatokkal tud hozzájutni a folyadékhoz, mintha cumisüvegből szopizna, vagyis egyáltalán nem segít neki megtanulni a kortyolás mozdulatsorát.


Hogyha az ideális szoktató poharat keresed, messzire kerüld el ezeket a szelepes, „kiboríthatatlan” csodapoharakat. A valóban megfelelő szoktató pohár nyílásának kapcsos vagy csavaros kupakja van. Hogyha pedig találtál olyat ezek között, ami még két fogantyúval is rendelkezik, rátaláltál a tökéletes darabra. A praktikus pohár alja nehezített, a talapzata mindig visszaállítja egyensúlyba, ha esetleg billegne, így csökkentve minimálisra az ital kiömlésének esélyét.

        

Ha ismerjük a tényeket és a legjobbat akarjuk gyermekünknek, akkor nem az a kérdés, hogy miből igyon a baba, hanem az, hogyan szoktassuk rá a pohárra gyermekünket!

 

Miért a Doidy tanulópohár?

 

 • mert a brit szakértők által tervezett DOIDY pohár speciális, ferde peremével arra tanítja meg a csöppséget, hogy hogyan kell karimával rendelkező, nyitott szájú pohárból inni a cumisüvegek szeleppel záródó csőre helyett.
 • mert az egészségügyi szakértők ajánlják a DOIDY pohár használatát, hogy elkerülhetők legyenek a beszédfejlődési problémák, hanem azért is, hogy megelőzzék az idő előtti fogpusztulást és a rossz etetési technika kialakulását, mely vashiányhoz és alultápláltsághoz vezet.
 • mert beszédterapeuták is a DOIDY poharat használják a finom ajak- és nyelvmozgások elsajátításának tanítására.
 • mert a speciális karimájú DOIDY pohár kialakítása tökéletesen ergonomikus a babák számára.
 • mert a DOIDY egyedülálló módon ötvözi a kisbabák funkcionális igényeit és a tudományos kutatások eredményeit.
 • mert a DOIDY higiénikus, mosogatógépben mosható, mikrohullámú sütőben hidegen-melegen is  fertőtleníthető, megfelel minden jelenlegi EN 14350 előírásnak.
 • mert a pohár újrahasznosítható, és nem tartalmaz egészségre ártalmas biszfenolt, flatátokat és PVC-t
 • mert a DOIDY maximálisan bababarát, az UNICEF Gyermekszületési Alapja ajánlását élvezi, és a TIPS 2013-as független pohártesztjén elnyerte a győztes fejlesztésnek járó “Legjobbak legjobbika” címet is.

 

Hogyan vigyem magammal a játszótérre, utazáshoz? Nem egyszerűbb csőrös poharat vinni?

 

Amikor 6 hónapos  kislányom elkezdte használni a Doidy tanuló poharat, bennem is felmerültek ezek a kérdések… Túl macerásnak tűnt a pohárból való ivás, ha valahova mentünk, de kislányom nem volt hajlandó másból inni, így macera ide, macera oda vittük magunkkal…  Az első alkalom után tudtam, hogy jó döntés volt, nem macera, hanem praktikus és jobb a babámnak is!

 

Miért?

 

 • mert a babák ha isznak visszaengedik az innivalóba az ételmaradékot, ami elkezd bomlani… ha üvegből, csőrös pohárból isznak, akkor az első ivás után az innivaló, már nem lesz tiszta és a nap további részében ezt fogja inni a baba…
 • mert a pohárba mindig annyi italt tölthetünk, amennyit szeretnénk babánknak adni, nem érzi azt, hogy addig kell inni, amíg van…
 • mert könnyű tisztítani, nincsenek pici szelepek, amiben megtelepszik a piszok.
 • mert nem tud belefolyni a táskába…
 • mert így a baba innivalója több napig is eláll, míg a szelepes poharakból ki kell önteni a maradékot, ha el szeretnénk mosni nap végén….

 

Miben viszem magammal?

 

Van egy kinevezett textil pohár tartóm (lehet akár egy pelenka is, vagy egy textil szalvéta) amibe mindig elcsomagolom és így rakom bele a táskámba… + viszem a pici baba vizet, amiből annyit töltök bele, amennyit szeretnék…

 

Ha van kedved jobban elmerülni a témában, az "orvosi állásfoglalás, tanulmányok fül" alatt olvashatsz többet a Britt orvosok, egészségügyi szakemberek állásfoglalásáról!

 

 

 

Webáruház készítés