Orvosi állásfoglalás
2016.09.30 21:31

Sharon Trotter: Az újszülött és a csecsemőkor – A poharak újrafelfedezése

Bevezetés

A csemetéink pohárból itatása ártalmatlan dolognak tűnhet, és sokan csodálkozhatnak, hogy annyi időt szentelek neki. Bevallom őszintén, amikor elmélyedtem ennek a témának a kutatásában, nem gondoltam volna, hogy ennyi potenciális kockázatot jelenthet egy egyszerű étkezés.

A kisbabák pohárból táplálása több évszázados alapokra nyúlik vissza, a cumisüvegek, csőrös és kiöntős poharak elterjedése a nyugati kultúrákban csak az utóbbi 50 év fejleménye.


Fontos megkülönböztetünk a pohárból itatás két fajtáját.

 • Először az újszülött első néhány hetében lehetünk rászorulva, amikor az etetés egy alternatív formájára van szükség, mielőtt a szoptatás lehetővé válna. Ilyenkor a csöppség itatása egy kis „gyógyszeres” pohárkából, kupakból kiválóan működik
 • A második periódus, melyben szükséges a pohár használata, az a szilárd ételek bevezetésének kezdete: ilyenkor veheti kezdetét a nyitott pohárból táplálásra szoktatás, mely kiegészítheti a szoptatást és remek alternatíváját jelenti a cumisüvegeknek. Mellette továbbra is lehetséges a szoptatás és használatával teljesül a COMA (Commitee on Medical Aspects - Étel- és Táplálkozáspolitikáért Felelős Orvosi Bizottság) 1994-es ajánlása is, miszerint a cumisüveg-használatnak legkésőbb egy éves korban véget kell vetni.

A szoptatás számos jótékony hatása közül a legfontosabb, hogy a szopizás mechanizmusa stimulálja a baba nyelvének és szájüregének izmait. Ez a komplex mozdulatsor segít formálni az állkapcsot és a fogakat, és erősíteni az izmokat (Palmer 1998). Ezzel ellentétben, amikor a kisgyermek cumisüvegből vagy csőrös pohárból szopizik, a szája részben zárva van, állkapcsának, szájának és nyelvizmainak nem kell olyan keménynek megdolgozniuk a táplálékért. Következésképpen az átmeneti cumisüveg-használat után problémás lehet az átszoktatás az édesanya kebléről történő szoptatásra. Ezért amikor a közvetlen szoptatás nem lehetséges, a WHO (World Health Organization – Egészségügyi Világszervezet) áthidaló megoldásként a nyitott pohárból etetést javasolja, mint a legmegfelelőbb alternatívát.

 

A szoptatás szenvedélyes pártolójaként egyik kedvenc elfoglaltságom a kezdő szülők lebeszélése a cumisüvegekről, csőrös poharakról, fedeles edényekről, legalábbis az első hat hónapban mindenképpen (a később bemutatott speciális tényezők esetén természetesen figyelembe kell venni az egyéni igényeket, problémákat is). Az elválasztás időszakának elején a szülők előszeretettel vásárolnak össze mindenféle dizájnos csőrös, egyirányú szeleppel záródó poharat. Bevallom, amikor a gyermekeim kicsik voltak, nekem is hatalmas gyűjteményem volt ezekből a különféle alakú, méretű és színű műanyag csodákból. Manapság is hatalmas üzlet ez az iparág, poharak millióit értékesítik évente. Ennek oka részben az, hogy a modern családok folyton mozgásban vannak, a szülők praktikussági megfontolásból cseppmentes, egyirányú szeleppel záródó poharakat vásárolnak, hogy megelőzzék az autóban történő baleseteket, a bútorok összepiszkolását stb.

Márpedig számba kell vennünk ennek a látszólag ártalmatlan trendnek a lehetséges következményeit a gyermekeink egészségére nézve. Szükségünk van egyáltalán fedeles poharakra? Ezek valóban a gyermekeink egészségét, a beszéd és az érzelmek fejlődését szolgálják? Biztonságos a használatuk, vagy esetleg vagy táptalaja lehetnek az ártalmas baktériumoknak? Hogyha a kisbabákat a cumisüvegből ivásra szoktatjuk, milyen hatása lehet ennek a hat hónapos kor után is folytatott szoptatásra nézve? Cikkem a fenti témákkal foglalkozik és a következőkben bizonyítékokon alapuló, megfontolandó javaslatokat adok a szakmabeliek és a gondos szülők számára.

 

Mi indokolhatja a poharas etetést a kisgyermek első napjaiban?

 

A korai hetekben azért lehet szükség a pohárból táplálásra, hogy biztonságosan etethessük kisbabánkat az édesanya kebléből nyert anyatejjel, amíg megszokja, hogy az összes táplálékot szopizással vegye magához. A pohárból ivás a csecsemőkkel (még a koraszülöttekkel is) veleszületett képesség (Lang 1993). Az etetésnek ezt a módját a következő esetekben alkalmazhatjuk:

 • Azok a koraszülött babáknál, akik legalább 32 hét terhesség után jöttek világra, ők ugyanis már képesek koordinálni szopizó, nyelési és légzési reflexüket.
 • Koraszülött babáknál, akiknek nincs energiájuk az összes szükséges táplálékot szopizással magukhoz venni (kutatások igazolják, hogy a pulzus, a légzés és az oxigénszükséglet jelentősebben megemelkedik szoptatás vagy cumisüvegből ivás közben, mint pohárból iváskor).
 • Ajak- vagy szájpadhasadékkal született kisbabáknál a korrigáló sebészeti műtét előtt
 • Olyan körülmények esetén, melyek befolyásolhatják a csecsemő szopizó képességét (például Down szindróma vagy más neurológiai betegségek.)
 • Hogyha az édesanya ideiglenesen nem képes a szoptatásra (például a szüléshez kapcsolódó sebészeti beavatkozásból való hosszas felépülés miatt).
 • Azon édesanyáknál, akiknek mellbimbója sérült, vagy befelé fordul – ezek ideiglenesen meggátolják a szoptatást, de a tej lefejésére lehetőséget nyújtanak.
 • A születés okozta korai trauma, illetve az ópiumtartalmú gyógyszerek mellékhatásaként jelentkező álmosság az édesanya mellbimbójának visszautasítását válthatja ki a gyermekből.
 • Abban az esetben, ha az édesanya már gyermeke 6 hónapos kora előtt visszamenne dolgozni, de szeretné folytatni a szoptatást: ilyenkor a lefejt anyatej kínálható pohárból. Ebben az esetben érdemes már az első, édesanya nélküli „étkezés” előtt fokozatosan bevezetni a poharat a baba étrendjébe, hogy megszokhassa azt

Bizonyíték a fedeles etetők és a fogszuvasodás kapcsolatára

 

6 hónapos kortól már más okból kifolyólag alkalmazzuk a pohárból etetést, mint az első napokban, hetekben. Ebben a stádiumban, az elválasztás megkezdésekor a szopizásról ivásra átszoktatás a legfőbb feladat. Erre a célra pedig a nyitott poharak a legpraktikusabbak.

Több tanulmány kapcsolja össze a fedős poharak és a cumisüveg használatát a fogszuvasodással, melyekben bevett kifejezésekké váltak az ún. „cumisüveg okozta fogszuvasodás”, „csőrös pohár okozta fogszuvasodás” és „korai gyermekkori fogszuvasodás”. Ezek a terminusok ma már a helytelen etetési szokások szinonimái.

A fogszuvasodás oka a baba szájüregének és fogainak érintkezése a tejformulákkal és a cukros italokkal. A fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans baktériumok a cukor és az alacsony pH értékű nyál kölcsönhatásra lépésekor ugrásszerűen gyarapodnak. Ez erősen savas kémhatást eredményez a szájüregben, mely pusztítja a fogzománcot. A baktériumok a nyál útján terjednek, a felnőttekkel való közetlen érintkezés során; addig azonban nem jelentenek nagy problémát, amíg a fogak meg nem jelennek. Természetesen az kivitelezhetetlen, hogy megszüntessük a közeli kapcsolatot, puszilkodást a kisbabánkkal és számtalan bizonyíték van rá, hogy a korai közvetlen érintkezés ellenállóbbá teszi a baba szervezetét (Aaltonen és Tenovuo, 1994).

A gyermekkori fogszuvasodást nagyban növeli a cukros italok és tápszerek fogyasztása, melyek ellentétben az anyatejjel, maró hatást fejtenek ki a fogzománcra (Erickson 1998).

És hogy mi a helyzet a kizárólagos szoptatással, illetve a lefekvés előtti alkalmakkal, melyek akár éveken át rendszeresek lehetnek?

 

A kizárólagos szoptatásról

 

A cumisüvegből itatással ellentétben, a szoptatás nem okoz fogszuvasodást, aminek sokféle oka van.

Szoptatás közben a baba párhuzamosan szopizik és nyelv. Az anyatej a fogsorok mögött érintkezik először a szájüreggel, így nem terül szét a csöppség szájában (Bonyata 1998).

Az anyatejben található antitestek (IgA és IgG) ellensúlyozzák a szájban levő baktériumok kártékony hatását, a laktoferrin megöli a fogszuvasodásért felelős Streptococcus mutans baktériumokat (Arnold 1977).

Kísérleti körülmények között azt is kimutatták, hogy az anyatej képes visszaépíteni a sérült fogzománcot (McDougall 1977). Ezt alátámasztotta Erickson és Mazhati (1999-es) vizsgálata is, mely során kezdődő szuvas fogakat különböző oldatokba áztattak. Megállapították, hogy az anyatej nem okoz fogszuvasodást, sőt, a fogak valójában erősebbnek tűntek a kísérlet után. Tinanoff és O’Sullivan 1997-ben azt derítették ki, hogy öt perc szoptatás során a baba szájában mért pH érték alig változott, szemben azzal, amikor sima vizet itattak vele.

A kiváló amerikai fogorvos, Brian Palmer (2000-ben) kijelentette, hogy „tapasztalati bizonyítékok alapján nem mutatható ki ok-okozati összefüggés a szoptatás és a csecsemőkori fogszuvasodás között” és hogy „a szoptatás valójában a legjobb és legolcsóbb formája az egészségbiztosításnak”.

 

Új irányelvek

 

A korábbi tanulmányok eredményeképpen a COMA 1994-ben kiadta Elválasztási Jelentését. A tanulmány 6 hónapos kortól javasolja a szilárd ételek bevezetését. Szintén erősen ajánlják, hogy a 6 hónapnál idősebb csecsemőknél a szülők kezdjék el a pohárból ivás bevezetését és 12 hónapos kor után már határozottan kerüljék a cumisüveget. Miközben a dokumentum a „cumisüvegek és egyéb etetők”gyűjtőfogalommal él, ki kell hangsúlyozni, hogy minden olyan itatóalkalmatosság, ami szürcsölésre ösztönzi a babát, káros hatással van a száj egészségére, akadályozza a száj izmainak fejlődését és még a beszéd fejlődésére is negatív hatással lehet (Eig 2002). Csak a nyitott szájú poharak bátorítják maximálisan a szürcsölés helyett az ivásra a gyermeket.

2001-ben a WHO megváltoztatta ajánlásait az elválasztás időszakára vonatkozóan és a kisbabák 6 hónapos koráig a kizárólag szoptatás mellett tette le voksát. Ettől az életkortól pedig a kiegészítő táplálékok bevezetését is javasolják, a továbbra is fennálló szoptatás mellett párhuzamosan.

A SACN (Scientific Advisory Committee on Nutrition - Táplálkozástudományi Tanácsadó Bizottság), mely átvette a COMA bizottság szerepét a gyermekkori táplálással kapcsolatos kérdésekben, 2001-ben reagált a WHO ajánlásaira. A két szervezet az alábbi közös nevezőt állapította meg:

„A kismamákat figyelmeztetni kell annak veszélyeire, hogyha gyümölcslével vagy cukros itallal kínálják csemetéjüket cumisüvegből vagy csőrös pohárból, különösen lefekvés előtt. Ez ugyanis azt eredményezi, hogy a gyermek fogzománca folyamatosan érintkezik a cukros italokkal, ami erős fogszuvasodást okoz.”

A fogszuvasodás pedig nemcsak a gyermek fizikai egészségére káros; a kicsi alávetése komolyabb sebészeti beavatkozásnak (mint amilyen a foghúzás is) ilyen korai életkorban nyilvánvalóan pszichológiai utóhatásokkal is jár.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia még nem tett különbséget a tápszeres etetés és a szoptatás hatásai között, amikor 2003-ban megállapította, hogy azoknál a gyerekeknél, akik szopizás vagy cumisüveges etetés után aludtak el éjszaka, nagyobb eséllyel alakult ki korai gyermekkori fogszuvasodás. Márpedig a bizonyítékok egyértelműen alátámasztják a szoptatás jótékony hatásait és a jövőbeli irányelveknek erre kellene reflektálnia.

Az Amerikai Gyermekfogászati Akadémia azt fogalmazta meg, hogy „az éjszakai szoptatást kerüljük az első tejfogak megjelenésétől”. Mivel azonban ez már hat hónapos kor előtt is bekövetkezhet, az ajánlás ellentmond a WHO ajánlásának. Új irányelvek nyilvánosságra hozásakor a következetesség életbevágóan fontos és a szervezetek közötti folyamatos kommunikációval kellene áthidalni az ellentmondásos tanácsokat, a szülők és a szakértők összezavarását.

 

Beszédnehézségek?

 

Bár bizonyítékok kevésbé támasztják alá, felmerült, hogy kapcsolat lehet a helytelen gyermekkori táplálás és a későbbi beszédfejlődés között. Selley 1990-ben hét közös faktort azonosított az újszülöttkori evési mechanizmusok és a későbbi beszédképzés között. Ezek a ritmus, a légzésszabályozás, az ajakhangok, a finom nyelvmozdulatok, az izommozdulatok gyorsasága, a jól kifejlett érzékszervi visszacsatolás és a nyugodt etetési helyzet. A szoptatás és a nyitott pohárból etetés serkenti ezeknek a faktoroknak a kifejlődését, érését, miközben az etetést a baba kellemes tapasztalatként éli meg.

Sok beszédterapeuta vallja, hogy a fedeles, csőrös pohárból ivás akadályozza a kisbaba átszokását a komplexebb nyelési mechanizmusra, mely a nyitott pohárból iváshoz elengedhetetlen és közvetve segít kifejleszteni azokat az izmokat, amik a beszéd megfelelő kialakulásához szükségesek.

Sara Rosenfeld-Johnson, a szeleppel záródó poharak egyik legszókimondóbb kritikusa az egész Egyesült Államokat bejárta szemináriumaival. Azt ugyanakkor belátta, hogy a rossz poharak, cumisüvegek okozta beszédanomáliákat könnyen lehet kezelni az egyszerű nyitott pohárra való áttéréssel (Eig 2002).

 

Elégtelen étrend és vashiányos vérszegénység (IDA)

 

A táplálék magunkhoz vétele csak az egyik jelentősége az etetési folyamatnak. A kényelem, a biztonság, a közelség, a kötődés, a közvetlenség, az önbizalom és a szeretet mind-mind fejlődik a megfelelő etetési szokások által. Az evésnek közösségi eseménynek kell lennie, melyet a család tagjai mindig megosztanak egymással. Ez nemcsak mint élmény fontos a kisgyermeknek, de a helyes étkezési szokásokra is rászoktatja, már egészen kis korától. A szoptatás nyilvánvalóan a legideálisabb módja az etetésnek (WHO, 2001) de a megfelelő felügyelet mellett történő nyitott poharas táplálás is megközelítheti a szoptatás élményét a baba számára.

A vashiányos vérszegénység különösen gyakori az Egyesült Királyság ázsiai közösségeiben. A kutatások kapcsolatot mutattak ki az édesített tej fogyasztása illetve a cumisüvegből fogyasztott tea és a vérszegénységhez vezető rossz étrendi szokások között. Azok a gyerekek, akik az energiaszükségletük nagy részét zömében önállóan szürcsölgetett italokból nyerik, kevésbé kiegyensúlyozott étrendet szoknak meg. Ez annak a következménye, hogy az étvágyukat elnyomják a cukros italok, melyeket a szüleik táplálónak hisznek. A vörös hús nagyon jó vasforrás. Az ajánlottnál hosszabb ideig tartó cumisüvegből etetés viszont késlelteti a rágóképesség kifejlődését és nem segíti elő az egészséges étrend iránti ösztönös igényt, mely által elkerülhető lenne a vashiányos vérszegénység kifejlődése. A tannint tartalmazó, cukros tea fogyasztása szintén felelős lehet a táplálékkal bevitt vas korlátozott felszívódásáért. Ha szükséges, a vas felszívódását lehet támogatni, hogyha friss narancslevet adunk étkezések után a csemetéinknek (szigorúan legalább 10 rész vízzel hígítva).

Bár a lassú, elégtelen súlygyarapodás összefüggésben áll a vashiányos vérszegénységgel, érdemes kiemelni, hogy a hosszú távú elhízottság és az evési rendellenességek még ennél is gyakoribbak, hogyha a korai táplálkozási problémákat nem ismerik fel és kezelik időben.

 

A poharak bakteriális szennyeződései

 

Potenciális kockázat lehet a gyermekekre nézve, hogy megbetegszenek a szennyezett, fertőzött fedeles, csőrös poharaktól. Hacsak nem fordítunk hatalmas gondot a poharak és cumisüvegek tisztítására, gyanútlan kisbabánk könnyen találhat egy kallódó poharat, órákkal vagy napokkal azután, hogy legutóbb használtuk. Ha pedig ebbe belekortyol, könnyen elkaphat valamilyen fertőzést.

Ms. Adams híradós tudósító a közelmúltban laboratóriumban tesztelte a speciálisan csecsemőknek gyártott, és megállapította, hogy remek táptalaját jelentik a baktériumok szaporodásának (Eig 2002). Ez intő jel lehet minden szülő számára.

 

Miből készülnek a poharak?

 

Milyen anyagokat használnak fel a műanyag poharak gyártása során? Biztonságosak ezek? A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható cumisüveg és pohár polikarbonátból készült. Melegítéskor pedig a polikarbonátból kioldódhat az egészségre káros biszfenol A az edény tartalmába. Ez az újonnan vásárolt termékekre kevésbé jellemző, de a régi vagy összekarcolt edények már kifejezetten veszélyesek lehetnek. Tesztkörülmények között nagyon kis mennyiségben oldódott ki ártalmas vegyület a poharak tartalmába, de mivel a kisbabák fejletlen immunrendszere még hatványozottan érzékeny a kemikáliákra, nem lehetünk elé óvatosak. Amikor újra használatba veszünk egy ideig nem használt a poharat, érdemes előbb beáztatnunk vízbe, hogy biztosan eltávolítsunk minden rajta levő maradékot.

 

Biztonságos alternatívák

 

Ha lehet, válasszunk polipropilénből, polietilénből, poliszulfonból vagy üvegből készült cumisüvegeket és poharakat. Ha nem vagyunk biztosak az edény anyagában, óvatosan bánjunk vele, ne súroljuk erősen mosogatáskor és 6 havonta cseréljük. Az idősebb tesók cumisüvegét semmiképpen se tartsuk meg és használjuk újra, mivel az anyaguk elvetemedhet.

A Bickiepegs angol cég egyedülálló kialakítású poharakat gyárt, az ún. „Doidy” poharat. Poharaikat az Egyesült Királyságban gyártják, nagysűrűségű, ételbiztos polietilénből. A poharat két független laboratóriumban is tesztelték, és megfelel az EN14350 szabványnak. A képen is jól látható döntött perem segít, hogy csemeténk lássa a pohár tartalmát, ugyanakkor az ne ömöljön ki. A kétkezes, füles kialakítás a könnyű fogást segíti elő.

Az etetőtálak és más kiegészítők is hasonló műanyagokból állnak. Nem győzöm ismételni, hogy mindig győződjünk meg, hogy ezek milyen anyagból készültek és ha nincs feltüntetve rajtuk, forduljunk a gyártóhoz információért. A kerámia tányérok és poharak jó alternatívái a műanyagoknak. Teljesen biztonságosak, ellenállnak a mikrózásnak és mosogatógépbe is rakhatók, ráadásul egyre szélesebb választékban érhetők el.

 

Konklúzió

 

Sokan még ma is úgy vélik, hogy a pohár pohár vagy cumisüveg kialakítása nem számít, csakis az, ami benne van. Ez igaz lehet, hiszen ha csak tejet és a vizet kínálunk étkezésekkor fedeles pohárból, az valóban nem feltétlenül jelent kockázatot (Emmett 2000). Ennek ellenére a józan ész azt sugallja, hogy minél hamarabb bevezetjük a nyitott poharak használatát, annál hamarabb sajátítja el kisbabánk az ivás képességét. Ez jótékony hatással lesz a beszéd fejlődésére, csökkenteni fogja a vashiányos vérszegénység kockázatát és a jó evési szokásokat is megalapozza.

Vannak olyan időszakok a csecsemő életében, amikor különösen hasznos a nyitott pohárból táplálás. Például az első napokban, hogy áthidalja a születés és a szoptatás lehetővé válása közötti átmeneti időszakot. Ha pedig már időszerű az elválasztás, egy praktikus pohár abban fog segíteni, hogy a gyerkőc a szopizásról, szürcsölésről átszokjon az ivásra.

A jó étkezési szokások jelentik a kulcsot a helyes étrendhez, és napjaink modern, csúcsszuper csőrös poharai és cumisüvegei negatívan befolyásolhatják a kulcsfontosságú átmeneti időszak eredményeit.

 

Kulcspontok

 • szoptatás során nemcsak, hogy a lehető legjobb táplálékot veszi magához a csecsemő, de olyan fizikai és érzelmi ingerek is érik, melyek egész életét meghatározzák.
 • A nyitott pohárból itatás születéstől fogva biztonságos, és nincs negatív hatása a szoptatásra.
 • A szilárd ételekre szoktatás ne kezdődjön el 6 hónapos kor előtt.
 • 6 hónapos kortól, természetesen szülői felügyelettel a kisbabát már szopizás helyett az ivásra kell bátorítani.
 • Olyan poharat válasszunk, ami polipropilénből, polietilénből, poliszulfonból vagy üvegből készült.
 • Fontoljuk meg a kerámia tányérok, poharak és tálak használatát is.
 • Az egy éves gyereknél már aktívan kerülni kell a cumisüveg és a csőrös poharak alkalmazását.
 • ·Csemeténk jó evési szokásokra ösztönzése (már egészen pici korától) hosszú távon meg fog térülni: segít elkerülni a túlsúly kockázatát, a vashiányos vérszegénységet és a beszédbeli nehézségeket.
 • A foghigiénét prioritásként kell kezelni. A rendszeres szájápolás és fogorvosi látogatás életbevágó.
 • Ne feledjük, hogy a táplálkozás többről szól, mint az étel magunkhoz vételérő – az evés közösségi élmény, melyet a kisbaba esetében meg kell osztani a család tagjaival és együtt kell élvezni.

 

Az egyedülálló Doidy szoktatópohár az elválasztás időszakában lehetővé teszi a babának, hogy karimás, íves szegélyű pohárból igyon, ami segít megelőzni a hosszú távú egészségügyi problémákat. Szoptatás során 3 hónapos kortól már lehet használni a poharat a lefejt anyatej számára, és így nincs szükség cumisüvegre az elválasztáshoz.

A Doidy az egészségügyi szakemberek és a Sure Start (Biztos Kezdés) szervezet támogatását élvezi; az NCT (az UNICEF Gyermekszületési Alapja) szerint ez az ideális szoktató pohár, mely abszolút bababarát. Az Egyesült Királyságban gyártják, élelmiszerbarát anyagból, több színben. Megfelel az EN14350 szabványnak. A Doidy pohár gyártója, a Bickiepegs az első 6 hónapban lehetőség szerint a szoptatást ajánlja.

Webáruház készítés