Orvosi állásfoglalás
2016.10.06 22:07

A csecsemőkor legfontosabb teendője: átszoktatás a pohárra

 

A kisgyermekek ajánlottnál hosszabb ideig tartó cumisüvegből történő táplálása olyan egészségügyi problémákat eredményezhet, melyek a felnőtt életre is kihatnak. Elaine Gardner dietetikus összegyűjtötte a bizonyítékokat és összefoglalja a BDA (British Dietetic Association – Brit Dietetikus Szövetség) irányelveit a pohárra történő átszoktatást illetően.

Kulcspontok


- A szakértőknek következetes és praktikus tanácsokkal kell segíteniük a szülőket és a gyermekgondozókat, melyek a Szövetség ajánlásait követik.
- A pohárra átszoktatás megkezdése 6 hónapos kortól javasolt, 1 éves kortól pedig teljesen váltsák fel a cumisüveget a nyitott fedelű ivóalkalmatosságok.
- A pohár rosszul időzített és nem megfelelő bevezetése, helytelen használata összeköttetésben áll a rossz szájhigiéniával, a vashiányos vérszegénységgel, a késleltetett beszédfejlődéssel és az elhízás kockázatával.
A szoktató pohár bevezetését akkor érdemes megfontolnunk, mikor gyermekünk elkezdi az ismerkedést a szilárd táplálékokkal. Ideálisan ez 6 hónapos kor körül történik meg, az átállás pedig egy éves korra fejeződik be teljesen. Bizonyítékok támasztják alá, hogy a pohár helytelen vagy késleltetett bevezetése, a cumisüveg kitolt használata (akár párhuzamosan a pohárral), a rossz típusú pohár használata és a baba egészségére káros táplálékok, italok kínálása elősegítik olyan egészségügyi problémák kialakulását, melyek a kisbaba későbbi életére is kihatnak.


Miért fontos a pohár korai bevezetése?


A brit kormány útmutatásai  a pohár használatáról nem találtak általános elfogadásra: a cumisüvegek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kritikus életkor után is (mind kizárólagosan, mind a pohárral párhuzamosan használva) (Northstone 2002, Avery & Baxter 2001, DH 2011). A természetes módon szoptatott babáknál is megfigyelhető a pohárra való átszoktatás későbbi megkezdése.


                    Brit Nemzeti Egészségügyi és Klinikai Kiválósági Intézet (2008)
                   A következő ajánlásokat teszi a szülőknek és a gyermekgondozóknak:

 

 • 6 hónapos és egy éves kor között szelep nélküli, nyitott pohárral tápláljuk gyermekünket.
 • 1 éves kor után már egyáltalán ne használjunk cumisüveget
 • Az étkezések között tejjel és vízzel itassuk kisbabánkat (higított gyümölcslevet csak étkezések közben kínáljunk neki, 1:10 arányban vízzel hígítva)
  Brit Egészségügyi Minisztérium (2011)
 • „A fogak és a kisbaba általános egészsége érdekében az édesanyáknak már a csecsemő 6 hónapos korától el kell kezdenie a pohár bevezetését…”
  Brit Közegészségügyi Szolgálat (2014)
  Az útmutatás szerint:
 • Csökkenteni kell a kisgyermekeknek kínált cukros ételek és italok mennyiségét és az ilyen alkalmak gyakoriságát.
 • Az elválasztás során általánosságban kerülni kell a cukros ételek és italok kínálását. 6 hónapos kortól el kell kezdeni bevezetni a nyitott pohárból ivásra szoktatást,
 • 1 éves kortól pedig teljesen mellőzni kell a cumisüvegeket.

Azoknál a csecsemőknél és kisgyermekeknél, akik 1 éves koruk után is cumisüvegből fogyasztják a táplálékot:

 • nagyobb a kockázata a korai gyermekkori fogszuvasodásnak (Early Childhood Caries – ECC), különösen akkor, ha lefekvéshez is magukkal vihetik az üveget (Hallett & O’Rourke 2006, Azevedo 2005, Schroth 2005, Tiberia 2007).
 • nagyobb a kockázata az erős korai gyermekkori fogszuvasodásnak (S-ECC) hogyha a cumisüvegből mást is kínálnak a tejen és vízen kívül (Schroth 2005, Feldens 2010, Nishimura 2008).


A fedeles, csőrös poharak sokáig tartó használata szintén hatványozott kockázatot jelent, mivel eredményeképpen a cukros italok gyakorlatilag folyamatosan érintkezhetnek a fogakkal (Behrendt, 2001). Elfogadott az a tény is, hogy a cumisüvegek és a fedeles-csőrös poharak kitolt használata késlelteti a beszédfejlődést, a beszédkészségek kifejlődéséhez a legmegfelelőbb választás a nyitott szájú pohár (ADA, 2014).
Megfigyeléses vizsgálatok támasztják alá az összefüggést az elnyújtott cumisüvegből táplálás, a túlzott tejbevitel és a vashiányos vérszegénység között (Sutcliffe 2006, Bonuck 2002, Brotanek 2005).
A kitolt cumisüveg-használat és a túlzott folyadékbevitel (ideértve a tejet is) emellett az elhízottság kockázatát is növeli (Northstone 2002, Bonuck 2010, Gooze 2011).


Fogproblémák


A korai gyermekkori fogszuvasodás a hosszú távú cumisüveg-használat és a cukros-édesítőszeres italok fogyasztásának súlyos következménye, különösen, ha engedjük, hogy gyermekünk a kiságyba is magával vigye a palackot vagy egész nap szopogassa belőle az innivalót a nap folyamán.  Ha kezeletlenül marad, a fogszuvasodás tályoghoz, állandósuló fájdalmakhoz és a fogak helytelen elhelyezkedéséhez, rögzüléséhez vezet a szájüregben. Ezeket a problémákat pedig utólag sajnos sokszor már csak érzéstelenítéssel járó foghúzással lehet orvosolni. A korai gyermekkori fogszuvasodás előfordulása Angliában átlagosan 4%, a helyi közösségek viszonylatában a pontos aránya 1% és 18% között változik.
Egy 771, két éves kisgyermek bevonásával végzett tanulmányban (Menghini 2008) kimutatták, hogy az éjszakai cumisüveg-használat az egyik legveszélyesebb tényező a fogszuvasodás kialakulására nézve (a rossz fogmosási technikák okozta fogkő kártékony hatása mellett). Szintén kockázati tényező a nem tejcukrot, hanem egyéb cukrokat tartalmazó italok gyakori iszogatása/szopogatása cumisüvegből a nap folyamán (Hallett & Rourke 2006). Ezek az eredmények összecsengnek Shroth 2005-ös tanulmányával, mely azonosította a korai gyermekkori fogszuvasodást eredményező tipikus okokat: rossz szájhigiénia, az előírtnál tovább tartó cumisüvegből etetés (a vizsgálat során a szülők 88%-a állította, hogy az ajánlott 1 éves kor után is ezt alkalmazta). A szülők 86%-a ráadásul fektetéskor is gyermeke keze ügyében hagyta a cumisüveget, pedig használata kifejezetten kerülendő altatás közben és az éjszaka folyamán.


A szuvas, kihúzott vagy tömött fogak aránya szignifikánsan nagyobb azon gyermekek körében, akik cukros italokat is fogyasztanak a cumisüvegből. Sajnos mégis általánosan elterjedt, hogy a szülők tejen és vízen kívül más italokat is beletöltenek a cumisüvegbe. A számadatok szerint a szülők 47-62%-a (Avery & Baxter 2001, Chan 2002) egyéb italokat – gyümölcslevet és -pépet (39%), teát (24%), Ribenát (feketeribizli alapú babaital) (12%), gyógynövényes italokat (1%) és felpuhított kétszersültet (3%) – is kínáltak csemetéjüknek.
A babák szervezetének egyáltalán nincs szüksége semmilyen gyümölcslére vagy pépre (ideértve a speciális babaleveket is), kínáljuk azt cumisüvegből vagy pohárból, ugyanis magas cukortartalmuk miatt nem egészségesek számukra. Ha mégis ragaszkodunk a gyümölcsével vagy -péppel tápláláshoz, akkor ajánlott legalább 1:10 arányban vízzel hígítani őket, így kisebb lesz a cukorkoncentrációjuk. Természetesen ebben az esetben is csak étkezésekkor és pohárból kínáljuk őket kisbabánknak és sosem önmagában, nyalánkságként.


Sealy 2011-ben azt állapította meg, hogy a 207 megkérdezett szülő 81%-a kombinálva használta a cumisüveget és a poharat és csak 12%-uk használt kizárólagosan poharat itatásra. Az egészségügyi szakértők feladata lenne nyomon követni a velük kapcsolatban álló szülők és gondozók szokásait a cumisüveg-használattal kapcsolatban, és hangsúlyozni, hogy a pohárnak a kisbaba egy éves korára teljesen fel kell váltania a cumisüveget.
A cumisüveg teljes mellőze egy éves kor után és cukormentes italok (tej és víz) kizárólagos fogyasztása minimálisra csökkenti a korai gyermekkori fogszuvasodás kialakulásának esélyét (Davies 2005).


Pohártípusok


A pohárválasztás szintén nem elhanyagolható ügy. Behrendt 2001-ben megerősítette, hogy a fogpusztulás a „cumisüveg-szindróma” (a cukros italok gyakori és elnyújtott szopogatása, szürcsölése a csőrös kivezetésű üvegekből, poharakból) egyenes ági következménye. A fedeles poharak használatakor a pici fogsora hosszú időre érintkezik a cukros italokkal. Alapvetően sok szülő szükségtelenül részesíti előnyben a csőrös poharak használatát, amivel elkerülhető a piszok és rendetlenség, amivel egy nyitott szájú pohár kiborulása esetlegesen járhat. Tartsuk szem előtt, hogy fontos minél hamarabb eltávolítani a fedőt és nyitott pohárrá alakítani a csőrös/fedős poharakat, amikor pedig a csecsemő megtanulta, hogyan kell inni, ez egyenesen kötelező.
Azok a poharak, melyekből fejjel lefelé fordítva sem folynak ki az italok, cseppmentes szeleppel záródnak. A szelep arra ösztönzi a kisbabákat, hogy szívó mozdulatokkal jussanak hozzá a folyadékhoz, és nem tanítja meg nekik a kortyolás képességét, azokat a mozdulatsorokat, melyek fontosak a gügyögéshez és beszédhez szükséges izomzat kifejlődéséhez. Egy nyitott, műanyag pohár a legideálisabb és gyakran a legolcsóbb választás.


Vashiányos vérszegénység


Az Egyesült Királyságban az 5-11 hónapos korosztály 3%-ánál, a 12-18 hónapos korosztály 2%-ánál a vörösvértest koncentráció és a vas raktározásért felelős ferritin koncentrációja a vashiányt indikáló határérték alatt van (DH 2011). A vashiányos vérszegénység növekedésbeli problémákat és lassú fejlődést, kevésbé összeszedett koncentrációt eredményezhet, melyek különösen iskoláskorban kerülnek felszínre. Megfigyeléses tanulmányok támasztják alá az összefüggést az indokolatlanul elnyújtott cumisüveges etetés, a túlzott tejbevitel és a vashiányos vérszegénység között (Stucliffe 2006, Bonuck 2002, Brotanek 2005).

 


A cumisüveg- és pohárhasználat szignifikánsan összefügg a naponta elfogyasztott tej mennyiségével. Sutcliffe 2006-ban kimutatta, hogy a cumisüvegből etetett kisbabák többsége (67%-a), míg a pohárból etetett babák 32%-a fogyasztott 480ml-nél több tejet naponta. Függetlenül az elfogyasztott tej mennyiségétől, a cumisüvegre szokott gyerekeknél nagyobb volt a valószínűsége a születéskor rendelkezésre álló vastartalékok kimerülésének, mint a pohárból táplált csecsemők esetén.
16 hónapos kortól kezdve gyakorlatilag egyenesen arányos egymással a vaskimerülés valószínűsége és a cumisüvegen eltöltött hónapok száma (Sutcliffe 2006).
A túlzott mértékű tejfogyasztás korlátozhatja a csecsemő étvágyát és ezáltal azt is, hogy elengedő mennyiségben vigye be szervezetébe a vasban gazdag ételeket. A nyitott pohárnak teljesen helyettesítenie kellene a cumisüveget egy éves korra, így fog segíteni megalapozni a jó evési mintákat és megelőzni a túlzott tejbevitelt. A tejbevitel ideális mennyisége kb. 300 ml teljes zsírtartalmú tej naponta, vagy a tejével megegyező kalciumtartalmú sajt és joghurt. A vasban gazdag ételeket, például vörös húsokat, babot, hüvelyeseket érdemes előnyben részesíteni a kisgyermek étrendjében.


Az elhízás és a cumisüvegek kapcsolata


A brit gyermekek súlyát vizsgáló National Child Measurement Programme (NCMP) keretében 2013-2014-ben kimutatták, hogy a 4-5 éves korú gyermekek több mint ötöde (22,5%)-a túlsúlyos vagy elhízott. Ez magasabb, mint a 2012-2013-as vizsgált periódusban mért adat (NCMP 2014).
Az utóbbi években sok tanulmány mutatott rá, hogy a meghosszabbított cumisüveg-használat és a túlzott folyadékbevitel (ideértve a tejivást is) növekvő kockázati tényezője a túlsúlynak és az elhízottságnak kisgyermekeknél.


Tanulmány Korosztály és létszám Eredmények


Bonuck & Kahn (2002) 18-56 hónap (95 alany) A cumisüveg-használat szignifikánsan összefügg az elhízással, nem szignifikánsan a túlsúllyal.


Bonuck (2004) 3-5 éves (3027 alany) A cumisüvegből táplálás szignifikánsan összefügg az elhízással.


Bonuck (2010) 12-60 hónap (150 alany) A cumisüvegből etetett 12-36 hónapos kisbabák között több volt a túlsúlyos és az elhízott, mint a pohárból etetett babák között; ezzel ellenben, a 37-60 hónapos gyermekeknél nem volt kimutatható a cumisüveg-használat és a túlsúly/elhízás összefüggése.


Gooze (2011) 5,5 év (6750 alany) A 2 éves korig tartó, elnyújtott cumisüveg-használat nagyobb mértékben eredményezett elhízást, mint a pohárból etetés.

Minden, az alapvetően szükségesnél további cumisüvegen eltöltött hónap 3%-kal növeli az esélyét, hogy a kisbaba magasabb BMI (testtömegindex) kategóriába (normális testsúly, túlsúlyos, I. fokú elhízás stb.) kerüljön (Bonuck 2004).
Elindult egy folyamat, mely mutatja, hogy a szülők és gondozók informálása az ajánlásokról (nyitott pohár használata, cumisüveg mellőzése egy éves kortól stb.) segíthet elkerülni a túl sokáig tartó cumisüveg-használatot, a túlzott folyadékbevitelt és ezáltal csökkenteni a túlsúly és az elhízás kockázatát.


Korai eredmények


A szülőket célzó kampányok sikeresnek bizonyulnak a csecsemőkori cumisüveg-használat csökkentésében és a pohárból ivásra szoktatás ösztönzésében (Koelena 2000, Davies 2005, Maguire 2010, Bonuck 2014). A korai gyermekkori fogszuvasodás előfordulása csökkent ezek eredményeképpen. Tanulmányok viszont nem készültek még annak igazolására, hogy ennek a tendenciának a hatására kisebb lenne a vashiányos vérszegénység, az elhízás és a túlsúly előfordulása.


Az Egyesült Királyság aktuális irányelvei a pohár bevezetésével kapcsolatban


Egyfelől megnyugtató, hogy léteznek iránymutatások a témában (ld. a korábban már bemutatott 1. ábra), ugyanakkor az ezekben foglalt információk tömörek, és sok témáról nem, vagy csak hiányosan foglalnak állást. Kérdéses például, hogy valójában hány szülő használja a cumisüveget a pohárral párhuzamosan, milyen italokat szokás – helytelenül – kínálni a gyermekeknek (pl. édesített és ízesített tejek, pépek) és hogy szükséges-e a szoktatópohárhoz a fedél használata.


A kérdéses tényezők tisztázására és a kormány alapelveinek kiterjesztésére a Közegészségügyi Táplálkozási Hálózat (The Public Health Nutrition Network – PHNN), a Brit Dietetikus Szövetség egy részletesebb ajánlásrendszert állított össze (6. ábra).

 • 5-6 hónapos kortól már nyugodtan el lehet kezdeni a pohárból ivásra szoktatni a gyermeket, hiszen ennyi idősen már fel tud ülni és tudja szilárdan tartani a fejét.
 • A cumisüveget a kisbaba 1 éves korára teljesen fel kell váltaniuk a nyitott szájú poharaknak. A pohár megfelelő, élelmiszerbarát anyagból készüljön, mindenképpen rendelkezzen két fogantyúval és lehetőleg ne legyen fedele. Egy kiöntőnyílással rendelkező, fedeles pohár is megfelelhet (ebből ugyanis a folyadék ki tud folyni, ha megfelelően megbillentjük), de amint a csöppség megtanulta az ivás mechanizmusát, a fedőt távolítsuk el és a továbbiakban használjuk nyitott pohárként. A cseppmentes szeleppel rendelkező poharak nem ideálisak az átszoktatáshoz.
 • Alapvetően mindig kis mennyiségű vizet, tejet (anyatejet vagy tejkészítményt) kínáljunk a pohárból; 1 éves kortól már teljes zsírtartalmú tehéntejet is adhatunk kisbabánknak. A legjobb szomjoltó már az egy évesnél idősebb kisbabák számára is a víz, míg a kisgyermekeknek a legideálisabb italok általánosságban a tej és a víz.
 • Gyümölcsleveket és pépeket lehetőleg ne kínáljunk, de ha mindenképpen ragaszkodunk ehhez, akkor nagyon a megfelelő hígításra: 1 egység gyümölcsléhez legalább 10 egység vizet adjunk. Arra is ügyeljünk, hogy étkezésekkor és nyitott szájú pohárban kínáljuk őket a babánknak. Semmilyen más ital (beleértve a pépeket, ízesített tejet, turmixot, szénsavas italokat) nem ajánlott a csecsemőknek. Ha mégis ezeket szeretnénk kínálni, akkor szigorúan étkezéskor adjuk őket, nyitott pohárból; a pépeket, gyümölcsleveket hígítsuk fel, legalább 10 rész vízzel. A szénsavas és/vagy cukros italok fogyasztását minimalizáljuk.
 • A tea, a kávé és a forró csoki koffeint tartalmaznak, ennélfogva nem valók a kisbabáknak és kisgyermekeknek.
 • Ne engedjük, hogy lefekvéskor fedeles poharat vagy cumisüveget vigyen magával gyermekünk a kiságyba.
 • A csecsemőket sosem szabad egyedül hagyni ivás közben, és mindig ügyeljünk rá, hogy függőlegesen üljenek.

Szilárd ételeket (pl. kétszersültet, babarizst) sose tegyünk pohárba vagy cumisüvegbe.
A családokkal és gondozókkal dolgozó szakértőknek következetes tanácsokat kellene

nyújtaniuk a pohár bevezetésével kapcsolatban, a Brit Dietetikusok Szövetsége ajánlását követve. A témának reflektorfénybe kell kerülnie, ugyanis életbevágó, hogy a cumisüvegből táplált kisbabák egy éves korukra teljesen átszokjanak a pohárból ivásra. Ma már számtalan forrásból tájékozódhatnak a szülők és az egészségügyi szakemberek a követendő irányelvekről. A gyermekegészségügyi központok és orvosi rendelők szintén fontos feladata a fontos tudnivalók terjesztése a szülők körében.

Webáruház készítés