Blog
2017.04.26 22:16

Segítség a hozzátápláláshoz

A gyerekek életének első évében az egyik legfontosabb kérdés a hozzátáplálás. Mit ehet a 6 hónapos baba? Honnan lehet tudni, hogy a kicsi milyen ételt képes megenni? Nem csak az a fontos, hány hónapos a baba, hanem az is tud-e pépeset enni, rágni vagy van-e esetleg a családban ételallergia.

Bár előfordul, hogy egy 4 hónapos baba már eszi a krumplis tésztát vagy éppen ellenkezőleg, 1 évesen még a tápszeren kívül semmit sem hajlandó elfogadni, mégis vannak hozzátáplálási szabályok, melyeket érdemes betartan

Baba hozzátáplálás menete

1.       A hozzátáplálás elkezdése ideális esetben 6 hónapos korban kezdődik. Addig a baba lehetőleg csak anyatejet kapjon, nagyobb étkű csecsemőknél a hozzátáplálás már 4 hónapos kortól elkezdhető. Az anyatejet 2 éves korig és még azon is túl fogyaszthatja, ha az anyukának nem túl fárasztó a hosszú ideje tartó szoptatás, fejés.

 

2.       Ha a baba elérte a fél éves kort, kezdjük el először zöldségekkel és gyümölcsökkel kínálni (pl. sütőtök, krumpli, répa, alma). Mindig pépesítsük az ételét és kanállal etessük, hogy hozzászokjon a normál evéshez. Az étel állaga olyan legyen, mint a híg krumplipüré.

 

3.       Üveges bébiétel vagy házi koszt? Sok vitát váltott már ki ez a kérdés. Van, aki ragaszkodik hozzá, hogy otthon készült főtt ételt fogyasszon a kicsi, mert hát „ki tudja, mi van a boltiban”. Az anyukák másik tábora viszont esküszik az üveges bébiételre, hiszen kényelmes, mert bárhol elő lehet venni, nincs maszatolás a főzéssel, mosogatással. Illetve a legnagyobb igyekezet ellenére, nem mindenki tud főzni vagy olyan válogatós a babája, hogy nem is hajlandó csak egy-egy fajta bébiételt megenni. Nincs jó vagy rossz ebben a kérdésben. Inkább az mondható el, hogy a jól evő babák szinte mindent megesznek, a finnyásabbak szülei pedig már nem foglalkoznak a házi koszt hagyományával, hanem örülnek, ha végre valamit eszik a gyerekük, ha üveges, ha nem.

 

4.       Ha a baba még 6 hónapos kor után is fogyaszt anyatejet naponta 3x, ha már nem issza, naponta 6x kínáljuk meg étellel.

 

5.       A pici első életévében kerüljük a sós, ízfokozós, cukros enni- és innivalókat, ne szokja meg, hogy mindennek édes, intenzív az íze, mert később ezt fogja tőlünk követelni.

 

6.       2 éves korukig még a válogatósabb csecsemők is hajlandóak különböző ízeket, más-más állagú ételeket kóstolni. Érdemes eddig a lehető legtöbb féle ételt megismertetni velük, mert nagyjából 2-7 éves kor között nem igazán hajlandóak új ízeket elfogadni.

 

Hozzátáplálási táblázat

Életkor

Mit egyen a baba

Hogyan készítsd

Ezt tudja a baba

6 hónapos kortól

Pépesített hús, zöldségek és gyümölcsök, nem allergén gabona pépek.

Híg pép

Turmixgéppel vagy robotgéppel pépesítsd a főtt alapanyagokat, vízzel hígítsd, hogy híg püré legyen.

Megfelelően tud nyelni. Kiskanálról az ajkaival már a szájába tudja venni az ételt.

6 hónapos kortól

Pépesített hús, zöldségek és gyümölcsök.

Sűrűbb pép

Ugyanígy, csak kicsit sűrűbb állagúra hígítsd.

Megfelelően tud nyelni. Kiskanálról az ajkaival már a szájába tudja venni az ételt. Nem öklendezik a sűrűbb ételtől, nem tolja ki a szájából, ügyesen le tudja nyelni.

6-7 hónapos kortól

Puhább gyümölcsök, zöldségek: barack, banán, répa, krumpli, tök, cukkíni stb. Csirkehús.

Püré

Turmix helyett elegendő villával összetörnöd az ételt, de azért legyen még pépes az állaga.

Kiskanálról az ajkaival már a szájába tudja venni az ételt. Összezárja az ajkait miközben nyel, nyelés közben nem öklendezik, nem tolja ki az ételt a szájából. Elkezdte a rágó mozdulatokat.

8 hónapos kortól

Darált hús, rántotta, keksz kis darabokra törve, reszelt alma stb.

Darált

Darabos állagúra kell készítened az ételeket, aprító géppel vagy villával. Fontos, hogy ha már tud rágni, ne pürét adj neki, had gyakorolja a rágás mozdulatát.

Körkörösen tud már rágcsálni (nyammogni).

10-11 hónapos kortól

Hús, zöldségek, gyümölcsök.

Darabos

Vágd apróbb darabokra babád ennivalóját.

 

Vízszintes és függőleges állkapocs mozgása már annyira erős, hogy meg tudja rágni a darabos ételeket.

10-11 hónapos kortól

Minden étel, kivéve az allergéneket.

Normál állagú étel

Ajkait összezárja, nem esik ki az étel a szájából. Bele tud harapni az ételbe. Elég erős az állkapcsa nagyobb mennyiség rágáshoz is.

 

Mivel kezdjük a hozzátáplálást? Sütőtök, alma, krumpli, répa, cukkíni.

Részletes hozzátáplálási táblázat 1 éves korig

 

Étel

6-8 hónapos baba

8-10 hónapos baba

10-12 hónapos baba

Gyümölcs

őszibarack

dinnyék

 

alma

szilva

 

banán

sárgabarack

 

gesztenye

meggy, cseresznye

 

Zöldség

sütőtök

lencse

káposzta

sárgarépa

karfiol

zöldbab

krumpli

csicsóka

padlizsán

cékla

bab

 

zöldborsó héj nélkül

sóska, spenót

 

fehérrépa

 

 

cukkíni

 

 

Gabona

rizs

árpa

 

zab

rozs

 

 

szentjánoskenyér magliszt

kenyérhéj

 

Hús

csirkehús

sertéshús (heti 1)

 

pulykahús

marhahús (heti 1)

 

 

csirkemáj (heti 1)

 

Tejtermék

 

natúr joghurt

 

 

túró

 

 

sajt

 

 

kefir

 

 

Csecsemő hozzátáplálás tiltólista

1 éves korig nem adható:

-          méz,

-          apró magvas gyümölcsök (eper, málna), csak gondosan átszűrve,

-          tejtermék, ha a családban van tejallergia,

-          glutén tartalmú gabonák, ebből készült ételek, ha a családban van glutén érzékeny,

-          mandula, mogyoró, dió és egyéb csonthéjasok,

-          hal.

 

A hozzátáplálás időszaka a kísérletezésről is szól. Előre senki nem tudja milyen ízeket, milyen ételeket fog a babája szeretni. Ha nem akarja megenni, amit főznek neki, nem szabad feladni a kísérletezést! Lehet később meg fogja szeretni, amit elsőre elutasított, vagy egyszer csak megunja a kedvencét és többet nem hajlandó a szájához emelni a kanalat, ha meglátja tányérjában az eddig imádott ételt.

Figyeld babád jelzéseit és a székletét is!

  • ·         Ha elutasítja az ételt, amit kínálsz neki, ne erőltesd, próbáld meg később újra, lehet nem éhes, nem ízlik neki, vagy még annak az ételnek nem jött el az ideje.
  • ·         A „k” betűs zöldségek, mint kelkáposzta, karfiol, karalábé mind fel tudják fújni a kis hasát, ha evés után szenved a gázoktól, ne adj neki puffasztó ételeket!
  • ·         Ha székletében az étel egyben van (pl. egész szem sárgaborsó), azt jelenti, nem tudja még megemészteni. Próbáld meg 1-2 hónap múlva újra!
  • ·         Evés után azonnal vagy pár órával később kiütések jelenhetnek meg a testén. Gondold át mit evett aznap. Lehet allergiás rá. Várj néhány hetet és ha újra kiütések jelennek meg rajta, inkább ne erőltesd. Később lehet el fog múlni az ételallergia, de nem szabad olyan ennivalóval terhelni a szervezetét, amit nem bír, mert az csak felerősíti az allergiát és újakat is kihozhat.

 

Webáruház készítés