Blog
2017.04.10 22:19

Honnan tudja egy kezdő anya, hogy elérkezett a hozzátáplálás ideje?

Sok anyukába felmerül a kérdés, vajon gond-e, ha az 1 éves gyermek még mindig szívesebben fogadja az anyatejet, mint más ételt? Nem kellene már neki „rendes” ételeket kóstolgatnia? Most ezekre a kérdésekre adunk választ.

 

 

 

Legtöbben már a csecsemő 4-5 hónapos kora tájékán megpróbálják a különféle ételek kóstoltatását a picivel. Ez azonban még túl korai. A gyermek emésztőrendszere 17-24 hetes kora között érik meg a hozzátáplálás megkezdésére. Ha ennél korábban próbáljuk elkezdeni, annak emésztési zavarok (gyakoribb széklet, székrekedés, hasfájás stb.), allergiás tünetek és a későbbiekben jelentkező ételallergiák, valamint az elhízás is a következménye lehet. Ezek a panaszok azért fordulhatnak elő, mert a baba emésztőrendszere ebben az időszakban még nem érett meg az anyatejtől, vagy tápszertől eltérő ételek megemésztésére.

Amikor elérkezik az idő, gyermekünk így jelzi:

  • ·         nem tolja ki a falatot a nyelvével kóstoltatás közben,
  • ·         érdeklődést mutat az ételek iránt,
  • ·         figyel másokat evés közben, rágást próbál utánozni,
  • ·         növekedési ugrás figyelhető meg, nehezebb étvágyát kielégíteni, gyakoribb szoptatással és több tápszerrel is és
  • ·         a megevett ételek nem jelennek meg egy az egyben a székletben (meg tudta emészteni).

A hozzátáplálás elkezdése egy hosszabb folyamat, ami közben akár többször is megtorpanhat a baba. Gyakran már 80-100 gramm adagokat elfogyaszt a kicsi és utána mégis anyatejre, vagy tápszerre vágyik. Ez nem gond, követnünk kell gyermekünk kívánságát és idővel egyre több ételt és egyre kevesebb cicit/tápszert fog igényelni. Ha már egy normális, körülbelül 200 grammos adag főzeléket meg tud enni, elértük célunkat. Ez már nem csak kóstoltatás, ez már igazi evés!

Legjobb, ha a baba már a kezdetektől fogva kap házilag készült ételeket is, így elkerülhető, hogy rászokjon a bébiételekre. Egy éves korára már kaphat darabos ételeket is, nem szükséges a pépesítés. Természetesen ilyenkor is érdemes legalább villával összetörni ételeit.

A hozzátáplálás megkezdését tehát semmiképpen nem szabad sürgetni, meg kell várni, míg a gyermek eléri a 17-24 hetes kort. Viszont 1 éves koráig semmi esetre se kapjon mézet, epret, normál tejet és csonthéjasokat (dió, mogyoró stb.) A túl korán bevezetett méz botulizmust, a tej, eper és a csonthéjasok pedig tartós ételallergiát okozhatnak.

Figyeljünk tehát babánk jelzéseire, ő mindig tudja mire van szüksége!

 

Webáruház készítés