Blog
2017.04.10 22:25

Már az első fogak megjelenése előtt el kell kezdeni a rendszeres fog- és szájápolást

A babák szájának tisztán tartása nem csak a fogak védelme miatt fontos, hanem azért is, hogy a szájápolás már kisgyermek korra természetessé, a napi rutin részévé váljon.

A fogak ápolása rendkívül fontos, hiszen ezek a fogak teszik lehetővé a megfelelő étrend szerinti táplálkozást, az arcforma és a helyes beszéd kialakulásában is kulcsszerepet játszanak.

Az alapos és szakszerű szájápolási szokásoknak a gyermekek kamasz, illetve felnőttkorukban is komoly hasznát vehetik. Ha már tejfogaik egészségére is ügyelnek, ez a szokásuk életük további részében is segít elkerülni a fogszuvasodást, fogíny vérzést és más szájüregi problémákat.

Mikor kell elkezdeni a fogápolást?

Még a fogak megjelenése előtt gondoskodnunk kell kisbabánk ínyének tisztításáról. Ehhez a folyamathoz néhány tippünk, amikre érdemes odafigyelni:

  • ·         a babát ölünkben kell tartani, úgy, hogy a feje közel legyen mellkasunkhoz
  • ·         egy tiszta, nedves gézdarabbal végezzük az átdörzsölést
  • ·         lehetőség szerint minden étkezés után, de legalább napjában kétszer, ismételjük az eljárást

Fogmosás

Az első tejfogak megjelenésekor már érdemes elkezdeni. Ennek a gyermek és a szülő számára is a legkényelmesebb módja, ha ölbe vesszük a kicsit, és ő a mellkasunkra hajtja a fejét, ujjunkra csavart gézlappal vagy ujjra húzható bébi fogkefével. (http://www.doidycup.hu/Bickiepegs-ujjra-huzhato-fogkefe-es-iny-masszirozo)

Miért jobb a babafogkefe? Az egész fogkefe gumiszerű anyagból készül, pici gumitüskékkel ellátva.  Ezeket a gyerek gond nélkül rágcsálhatja, ami kifejezetten hasznos a fogmosási procedúra közben. A rágcsálás következtében intenzívebbé válik a nyáltermelés és ez tisztítja a fogacskákat, a gumitüskék pedig mindeközben masszírozzák a baba ínyét, ami csökkenti a fogzás okozta bizsergést és kellemetlen íny feszülést.

Fogkrém használata

A kicsi 18 hónapos korától ajánlott hagyományos, életkorának megfelelő fogkefét használni szájápolás céljából. Fontos, hogy kimondottan gyerekfogkrémet használjunk, mivel ezeknek alacsonyabb a fluortartalmuk, így akkor sem kell megijednünk, ha véletlenül lenyeli.

Kezdetben a napi egy fogmosás az ajánlott, amit kettőre emelhetünk 2 éves kor után. Ekkor se használjuk normál fogkefét, mivel nagyobb a feje és ez megnehezítheti a kisgyermekek fogmosását. FONTOS, hogy a fogkefét – babáknál az ujjra húzható fogkefét - alapesetben legalább 2 havonta, betegséget követően pedig azonnal cseréljük le.

A fogmosás technikája

Mindig az elülső fogakkal kezdjük. A fogkefét helyezzük a fog és az íny határára, és apró, sikáló mozdulatokkal távolítsuk el a lepedéket. Ugyanezeket a mozdulatokat ismételve haladjunk tovább a fogak külső felén a hátsó fogak felé, majd ha végigértünk kívül, azok belső oldalát is tisztítsuk meg. A fogkefét függőlegesen tartva távolítsuk el a lerakódásokat az elülső fogak belső oldaláról is.

Végezetül apró, sikáló mozdulatokkal a fogak rágófelszínét is tisztítsuk meg. Figyeljünk, hogy gyermekünk alaposan öblítse ki vízzel a száját.

Webáruház készítés